Каракачанов: България първа призна Македония, а получи откровена антибългарска политика

България заяви своята категорична позиция – Македония не е готова да започне преговорите за членство в ЕС. Това заяви пред депутатите в парламента вицепремиерът Красимир Каракачанов.

„Причината за това се дължи основно на политиката, която РС Македония води от десетилетия по отношение на България. Няма да се връщам от началото на 90-те години, защото всички знаем, че именно България беше държавата, която първа призна Македония. Благодарение на българската дипломация още няколко държави я признаха за суверенна държава“, отбеляза вицепремиерът.

Според него обаче, за всички тези усилия страната ни получава единствено неискреност, дори „откровена антибългарска политика“. Каракачанов бе категоричен, че езикът на омразата по отношение на България в съседката ни се възпитава и през образователната система там, и през медиите, както и през културните им ведомства чрез финансиране на филми и различни програми.

„Представяйки неверни и изкривени факти от историята на българския народ, българинът е представен като враг и противник, едва ли не като душманин на държавата, която първи признахме“, заяви още Красимир Каракачанов.

Той подчерта още, че дори македонската дипломация, назад във времето, се е опитвала да създаде негативен образ на нашата страна пред европейските страни, а през международните институции са правени опити и за налагане на тезата за т. нар. македонско малцинство в България.

- реклама -