Каракачанов: Армията е гарант за независимостта на България – Видео

„Честит празник! Много подходящ ден е днес – в 17 големи града в страната сме показали военна техника. Днес говорим за 110 години от независимостта на България. Както Независимостта на България, така и Съединението са могли да бъдат факт само и единствено благодарение на българската армия“.

Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов по време на представянето на военна техника пред Министерството на отбраната.

Гарант за независимостта на България е именно българската армия. Хубаво е гражданите да имат по-чест досег до армията, да видят въоръжението, войниците. В тези комерсиални времена, когато хората се интересуват най-много от доходите си, е хубаво да покажем, че войнската професия, макар и не добре все още платена, е достойна и заслужава уважение, допълни той.

Българската армия е в ръцете на българското общество. Въпреки десетилетията на неразбиране от страна на политиците. За последните 20 г. бюджетът за здравеопазване е увеличен 4 пъти, а този на армията е орязан 4 пъти, последния път с 40% през 2010 година. Мога да кажа, че въпреки недостига армията изпълнява своите задължения. Техниката е такава, каквато имаме. Не е лесно, рисково е. Стават инциденти, но хората имат дух, допълни Каракачанов. Армия се прави с дух!

Днес в 17 български града са показани военна техника, образци оръжие и екипировка.

Инициативата е първа от поредицата изяви под наслов „Това сме ние“, с които МО цели да популяризира военната служба.