Каракачанов, изтребители, Агенция за българите в чужбина

Каракачанов: Ако американската оферта за изтребителите не ни устройва започваме преговори със следващата страна

„Започваме преговори, ако не ни отговаря на изискванията – финансови и икономически, имаме право да започнем преговори със следващата страни”.

Това заяви военният министър Красимир Каракачанов пред бТВ по повод решението за започване на преговори със САЩ за закупуване на F-16.

Относно офертите за нови изтребители – от САЩ, Швеция и Италия, той коментира, че тази на Щатите е на по-висока цена от тази, която е гласувал парламентът – 1,8 млрд. лв. с ДДС, но предлагат и оборудване.

Италия и Швеция пък влизат в рамката, но оборудването трябва да се купи от трета държава – САЩ, и целият пакет пак надхвърля рамката.

Каракачанов коментира и евентуалното закриване на Агенцията за българите в чужбина.

„Закриването на Агенцията за българите в чужбина не решава никакви проблеми. Това не е решение, а изказване на премиера. Аз пък предлагам министерство за българите в чужбина”, заяви категорично вицепремиерът.

„Искам България да бъде сериозна държава. Позорно е, че последните 28 години зарязахме нашата диоспора. Има близо 2 млн. души историческа българска общност, има и 4 млн. българи мигранти по цял свят”, обясни той.

- реклама -