Снимка: кадър bTV

Караджов: Лъжа е, че сме поискали допълнително 3,9 млрд. лева за АПИ (Видео)

Лъжа е, че сме поискали допълнително 3,9 млрд. лева за Агенция „Пътна инфраструктура“. Никой не е поискал условие за даване на допълнителни средства.

Tова заяви вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов пресконференция.

Той е информирал кабинета, че се получава дефицит от 3,9 млрд. лева.

Тази сутрин стана ясно, че Караджов е депозирал оставката си в парламента.

„За съжаление, никога през живота си не съм чувал толкова лъжи, изречени от един човек, камо ли по мой адрес“. Така вчера регионалният министър коментира обвиненията на премиера Кирил Петков по негов адрес.

„Това е много жалък опит да си спасиш оцеляването на правителството, хвърляйки клевети и неверни твърдения. Аз не съм поискал тези 3,9 милиарда, за които съм обвинен“.

„Това е лъжа. От нашия бюджет бяха прехвърлени 1,2 млрд. за стари плащания и още толкова – също за стари, започнати плащания, с които бюджетът на МРРБ е натоварен допълнително. Беше поет ангажимент, че тези средства ще се добавят в актуализацията“, обясни Караджов. И допълни, че в обновената план-сметка на държавата изобщо няма заложени пари за строителството на магистрала „Хемус“ и на скоростния път Видин – Ботевград.

„Финансовият министър каза, че там няма да се слагат средства, защото първо трябвало да се разплете казусът с инхаус процедурите. Там са половин милиард по инхаус и още половин милиард – по ЗОП процедури“, категоричен бе регионалният министър.

„Всичко това се дължи на факта, че още от началото не е предвидено финансиране за магистралите. Ето това са въпросните 3,9 млрд. Но те никога не са искани, а само бяха показани на работните групи. Мнението ми беше, че можем да забавим и отложим плащания, но не се знаеше дали ще се справим и дали няма да създадем риск“, каза още Караджов.

„Караджов иска 3,9 млрд. и затова ИТН си тръгва е едно фалшиво оправдание, което беше дадено вчера. В паниката, че изпускат управлението и не знаят какво да кажат, започнаха по същия начин, както когато се избираше шеф на БНБ – да говорят за крадливите фирми и милиарди, които нямат нищо общо с казуса за вчерашното ми напускане на заседанието на МС, нито отговарят на фактите”, заяви вицепремиерът.

Той обясни, че на 31 януари тази година е изпратил до Петков, Василев и Рашков флашка с много информация за „драмите с инхаус процедурите” и помолил да се вземе решение за това как ще се действа оттук нататък. Поискал и среща с премиера, финансовия и вътрешния министър. В крайна сметка такава се провела на 12 май.

„На нея тема беше какво правим с инхаус договорите и с цялата тази плетеница – ще ги прекратяваме ли, или не. На срещата беше и Рашков, който вчера даде някаква информация че едва ли не ние тайно подготвяме вариант да заобиколим правилата. След срещата началникът на кабинета Лена Бориславова изпрати мейл до всички нас – Караджов, Василев, Петков, Андрей Цеков, Анна Адамова, Ивайло Стайков, Жана Докова. Той гласеше: „Здравейте! Парен каша духа. Затова фиксирам писмено постигнатите договорки на срещата за АМ „Хемус”. Създава се работна група между МФ и МРРБ, която има за цел да изработи проектозакон под надслов „Закон за довършване на откраднатата магистрала”. Той важи за всички лотове”,  каза Караджов, след което изреди описаните в електронното писмо задачи.

- реклама -