Караджич: Сръбският народ и аз, заедно вече победихме

Радован Караджич, след като бе осъден на доживотен затвор вчера, изпрати послание от Хага, което оповести адвокатът му Марко Сладойевич.

„Сръбският народ и аз, заедно, вече победихме. Република Сръбска е създадена и сръбският народ е свободен в своята страна. Жертвата, която поемам, е по-малка от другите. Хиляди и хиляди млади хора градиха Република Сръбска със своя живот. Много от тях станали военни инвалиди. Най-големите жертви са направени от майките, чиито синове, най-често единствени, дадоха живота си за свободата на сръбския народ. Това са истинските жертви“, предаде Сладойевич на думите на Караджич, с когото след присъдата той говори около половин час, съобщи МИА.

Според адвоката, Караджич смята, че присъдата в Хага е отмъщение и че като на старец не могат да му направят нищо.

„Ние не се предадохме дори когато беше много по-тежко, така че дори и затворен, никога няма да спра да се боря за истината за нашата праведна борба във войната, която ни беше наложена и в която всичките три нации страдаха. Всяка война, особено гражданската, ражда злосторства, които нашата страна, ако разкриваше, ги осъждаше и преследваше. Честно се борихме за свободата и равенството на сръбския народ в Босна и Херцеговина. Затова винаги и навсякъде трябва да бъдем достойни, да не мразим другите и гордо да пазим това, което е над нас, а това е Република Сръбска“, се казва в посланието на Караджич, на когото предишната 40-годишна присъда вчера беше променена и наложена доживотна.

- реклама -