дпс, Мустафа Карадайъ, президент, профил

Карадайъ: Има ред случаи, в които виждаме как прокуратурата не извършва проверка на един кръг хора

Има ред случаи, в които виждаме как прокуратурата не извършва проверка на един кръг тук в България. Конституционният съд се произнесе, че Кирил Петков е нарушил Конституцията.

През март приехме ограниченията за възможността да се придобива българско гражданство чрез инвестиции.

Тогава в закона записахме, че ДАНС трябва да провери всеки един от случаите на издаване на такова гражданство за целия период в срок от 6 месеца.

През февруари, а и след това, сме сезирали Прокуратурата да провери всеки един от случаите за издадени такива гражданства на база инвестиции.

Минаха вече почти осем месеца, а срокът беше шест. Към настоящия момент нямаме информация да е извършвана такава проверка и какви са резултатите от тази проверка: нито на ДАНС, нито на Прокуратурата.

Това заяви на брифинг лидерът на Движението за права и свободи (ДПС) Мустафа Карадайъ.

„Нещо повече – ние бяхме сезирали Прокуратурата и за извършване на проверки за законност на милиционерщината, оглавявана от Бойко Рашков, по време на изборите миналата година.

Като отговор не получихме проверка, а една статистика, която е изнесена в медиите.

Има и ред други случаи, в които виждаме как Прокуратурата не извършва проверки на един кръг хора в България.

Още един пример – Конституционният съд се произнесе за гражданството на Кирил Петков и беше категоричен, че е нарушител на Конституцията и е декларирал неверни данни.

Прокуратурата и там видяхме какви ги свърши.

В един момент привидно в публичното пространство атакуват главния прокурор, но когато ние направихме предложения за промени в Конституцията и за ограничаване на правомощията на главния прокурор, те избягаха. И вече у нас буди подозрението и съмнението за симбиоза.

Ползват за параван атаките в публичното пространство срещу главния прокурор, а от другата страна Прокуратурата ги прикрива. Симбиозата е с кръга „Капитал“, а не с прокситата на кръга „Капитал“.

Прокситата на кръга „Капитал“ ги виждаме и те са примерите за тази симбиоза“, добави той.

Карадайъ призова да се огласят резултатите от тези проверки, ако изобщо такива са извършени.

„Какво стана със схемата за златните паспорти: какво се прикрива, кои са участниците в тази схема. „Имаше съмнения, че Стамен Янев е издал сертификати за инвестиции и с един и същи сертификат са ползвани от над 100 лица, предимно китайски граждани. Кой кого прикрива?

Ще настояваме за тези отговори кой на кого е предоставял гражданство.

И дали това лице не е същото, което е подарило земите около Божурище на Кирил Петков и компания?“, запита Хамид Хамид.

Йордан Цонев от своя страна обърна внимание на законопроекта за забрана на износа на петролни продукти, преработени в рафинерията „Лукойл“, който ДПС внесоха.

„Вчера енергийна комисия прие този законопроект, но нас продължава да ни учудва фактът, че част от организациите и хората, които стоят в българската дълбока държава – така наричам кръга „Капитал“, продължават да защитават позицията, че петролното ембарго на ЕС, което ще влезе от 5-ти декември, не обхваща това.

Затова вчера говорихме за мимикрията на този кръг под маската на защита на евроатлантическите ценности“, посочи той.

- реклама -