Карадайъ: Дебатите за съдебната реформа се бойкотират от опонентите ни

Дебатите за съдебната реформа се бойкотират от опонентите ни. Това написа в позиция във Фейсбук страницата си лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. Той призова също за конструктивни разговори по отношение на съдебната реформа.

„Ние, от ДПС, подкрепяме активно и с конкретни действия и законодателни решения нашите евроатлантически партньори и Съвета на Европа. Проблемът е, че вместо да бъдем подкрепени или съвместно да започнем дебатите за съдебната реформа и за разследването на главния прокурор,

нашите действия се бойкотират и отричат от организирана

и добре надъхана група политически опоненти, представени доминиращо в медийното пространство“, заяви Мустафа Карадайъ във фейсбук.
„Те не целят съдебна реформа, а очерняне на политическите си опоненти“, посочи лидерът на Движението.
„ДПС призовава всички партии по-скоро да се подготвят за реформите, за да седнем на масата за разглеждане на конкретни законови решения“, подчерта Мустафа Карадайъ.
Темата за съдебната реформа бе сред акцентите, които ДПС поставиха по време на срещата си с акад. Николай Денков в петък. Поводът за нея бе номинирането на Денков за кандидат за премиер от ПП. ДПС обаче излезнаха от залата преждевременно, защото не получиха отговори на поставените от тях въпроси. Сред тях и полицейското насилие, както и нарушаването на Конституцията от страна на съпредседателя на ПП Кирил Петков.
Междувременно пост за съдебната реформа пусна и евродепутатът от ДПС и лидер на АЛДЕ Илхан Кючюк.ДПС във всички проявления на законодателната работа – както на национално, така и на европейско ниво, трайно и последователно настоява за диалог, в името на укрепване на българските институции и прилагането на принципите на правовата държава. Това написа във Фейсбук лидерът на европейските либерали Илхан Кючюк. Той посочи пътя за провеждане на съдебна реформа в България и заяви, че той започва с диалог.

Вместо политическо говорене и взаимни обвинения, ни е необходима споделена политическа воля, заяви Кючюк. И подчерта: „Убеден съм, че единствено с диалог между политическите сили, които наистина търсят трайни отговори за правосъдната ни система, можем своевременно да решим сложната задача, която стои пред нас и да се справим с предстоящите предизвикателства.”.

- реклама -