капсула
сн. БГНЕС

Капсула с четирима астронавти кацна от Космоса край Панама Сити – СНИМКИ

Капсула SpaceX Crew Dragon, превозваща четирима астронавти обратно на Земята, се приводни край Панама Сити рано в неделя, показа предаването на живо от НАСА.

Катери извадиха космическия кораб и екипажа след шестмесечната им мисия на борда на Международната космическа станция.

сн. БГНЕС

Екипажът съобщи, че се чувства добре, каза НАСА.

Капсулата се приземи в 2:56 ч. местно време в Мексиканския залив край бреговете на Флорида след шест часа и половина полет от МКС.

Астронавтите Майкъл Хопкинс, Виктор Глоувър, Шанън Уокър и Соичи Ногучи от Япония излязоха в космоса през ноември миналата година като екипаж на първата изцяло оперативна мисия на МКС на борда на превозно средство, направено от SpaceX на Илон Мъск, което стана предпочитан партньор на НАСА за търговски транспорт.

Седем астронавти останаха на МКС, включително нов екипаж от четирима, които пристигнаха с друг кораб на SpaceX миналата седмица.

сн. БГНЕС

„Благодаря за вашето гостоприемство“, каза Хопкинс по-рано, когато капсулата се откачи от космическата станция за обратното си пътуване. „Ще се видим отново на Земята.”

сн. БГНЕС

Преди това двама американски астронавти направиха тестова мисия до МКС през май и останаха два месеца. Това беше първият полет до МКС от американска земя след края на програмата на космическите совалки през 2011 г. Това беше и първата мисия с екипаж, извършена от частна компания. Дотогава американските астронавти са пътували до МКС на борда на руски космически кораб.

- реклама -