тол система

„Капш“: Предадохме одобрена, тествана и работеща тол система

Фирмата, която е наета за изграждане на тол системата, е готова да съдейства по разследването на държавата, за да се установи каква е причината за хаоса с винетките. Това се казва в официално съобщение от консорциума „Капш”, който хвърля повече светлина около сключения договор с Агенция „Пътна инфраструктура”.

В споразумението е записано, че обхватът на работата включва доставка на контролни превозни средства, централна изчислителна система за електронни винетки и тол таксуване и оперативен център за данни, онлайн магазин за продукти за таксуване за използване на пътната мрежа, 500 терминали за самообслужване и мобилно приложение.

„Капш” са категорични, че са осигурили напълно работеща, тествана и одобрена система

Преди предаването на системата, започвайки от септември 2018 г., заедно с АПИ и Световната банка в качеството ѝ на официален съветник са проведени обширни изпитания за всеки компонент, приложение, функционалност и подсистема, предмет на договора. Тези обширни тестове потвърдили, че системата е напълно функционираща, категорични са от доставчика.

Глосов: Направих каквото можах, поех отговорност

Според подписания договор „Капш“ е отговорен за изграждането на онлайн магазин за закупуване на продукти за използване на пътната инфраструктура, достъпен чрез бутона „Купи електронна винетка“ на страницата bgtoll.bg. Онлайн магазинът е тестван и одобрен от Световната банка в качеството й на надзорен орган. Капш обаче не е отговорна за изграждането и оперирането на информационната уеб страница bgtoll.bg.

Конвертирането на хартиена винетка в електронна винетка не е предмет на договора, както и плащанията в брой за електронни винетки.

На 14 декември е подписан приемно-предавателен протокол на системата за електронна винетка и прилежащите й активи. След подписването на протокола терминалите за самообслужване, центърът за данни, онлайн магазина, автомобилите за контрол, правоприлагането и другите системни компоненти са изцяло под контрола на АПИ, става ясно още от съобщението.

Заради неуредиците с електронните винетки и инсталирането на терминали шефа на Пътната агенция Светослав Глосов подаде оставка днес по настояване на премиера Борисов

Глосов Борисов оставка АПИ винетки Аврамова

Тепърва регионалното министерство ще умува кой да поеме „горещия картоф” и да наследи стола на Глосов. Все още няма и яснота за наследника на шефа на Националното тол управление Антон Антонов, който също подаде оставка.

Регионалният министър Петя Аврамова увери на пресконференция в Министерски съвет, че всички проблеми със системата по пътищата са отстранени, а последвалите тестове са минали безпроблемно без дефекти, каквито бяха засечени в първия ден на пускането – 17 декември.

- реклама -