Антъни Иванов

Шефът на плуването: Капризите на Антъни Иванов са прекалени

Президентът на Българска федерация по плувни спортове Георги Аврамчев потвърди намерението на централата да не подписва договор за финансиране с Антъни Иванов, докато не излезе решението на Спортния арбитражен съд. Плувецът обжалва наказание за неявяване на извънсъстезателни допинг проверки.

Аврамчев и ръководството на федерацията дадоха пресконференция, на която разясниха подробности относно предложения договор на Антъни Иванов, който той отказа да подпише. Атлетът е недоволен от предложеното възнаграждение от 2000 лева на месец. Той също така е против клаузи, които го задължават да води централизирана подготовка.

„Българска федерация по плувни спортове не воюва с никого, още по-малко с Антъни, който е един от най-талантливите ни състезатели. Последната ми среща с него беше на Световното първенство в Мелбърн през декември. Беше ентусиазиран след постижението на щафетата, не е споменавал, че е недоволен от нещо. Изведнъж се появиха постове в социалните медии, с които ни критикува и казва, че вече не му се плува. Потърсих го, но не вдигна телефона. Не знам какви са проблемите на Антъни. Единствено чух от г-н Градев, който е негов пълномощник, че сме му предлагали заплата като на продавачка в магазин.  Той си позволи да обиди Управителния съвет и лично мен. Да сравнява възнаграждения, без да цитира суми. На Градев явно му липсват първите 7 години. Не го познавам лично“, каза Георги Аврамчев на пресконференцията.

„Предложихме договор на Антъни, който от 3-4 години е почти един и същ. Всички останали състезатели и треньори го подписаха. Градев и бащата на Антъни поискаха среща с нас, приехме да се видим, но те не дойдоха. На УС взехме единодушно решение да не променяме договора. Специален договор за Антъни няма да правим“, каза още Аврамчев.

Според него основният проблем за Антъни Иванов е „висящото“ наказание от две години за три неявявания на извънсъстезателни допинг проверки в рамките на една година. В близките дни се очаква решение на Арбитражния съд, който да потвърди санкцията или да я отмени.

По 2000 лв на месец за Антъни Иванов

„В предложения договор на Антъни Иванов за 2023 година е записана сумата от 24 000 лева – по 2000 на месец. Това е таванът, който държавата може да предложи. Такива са ни възможностите. Това са лични средства. Отделно са парите за самолетни билети, хотели, храна, лагери“, каза още Аврамчев.

„Капризите на Антъни ни идват малко прекалено. Той иска баща му да му е личен треньор, но баща му няма ценз и няма как да го запишем като негов треньор. Не иска да тренира с националния отбор. Когато отборът е на Белмекен, той иска в Сандански, отборът е в Бургас, той иска във Варна. Изпълнихме всичко, само да има мир. Но накрая резултатите не са добри. Затова сега изискваме централизирана подготовка“, каза Аврамчев.

Той призова Антъни Иванов да излезе с решение как ще продължи кариерата си и дали въобще има намерение да тренира сериозно.

„Призоваваме Антъни да излезе и да каже какво мисли да прави. Ако иска да плува, да тренира сериозно и да си реализира възможностите. Ако не иска, да спира. Никой не воюва с него. Ако не е съгласен с условията и иска сам да се подготвя, ако постигне резултат, му се отпускат средства.  А не да се оправдава, че го стягат банските, това е цитат от Антъни, не от мен“, каза още Георги Аврамчев.

Членът на УС и бивш елитен състезател в плуване в открити води Петър Стойчев вярва, че Антъни Иванов не се е крил от допинг проверките, а е подходил несериозно при попълването на формата за местонахождението си.

„По мое време заплатите на плувците бяха трицифрени, а сега са четирицифрени. Но аз имах спонсори, които ми помагаха. Не бива да занимаваме хората с битовизми, този случай с Антъни се раздуха прекалено. Всеки е недоволен от нещо в този живот. За да бъдеш добър спортист, трябва да си коректен и точен. Трябва да си грамотен да попълниш формата за местонахождението си при извънсъстезателните проверки. Убеден съм, че Антъни не е ползвал забранени вещества, а просто е подходил несериозно към въпроса с явяването си на тестовете“, каза Стойчев.

- реклама -