Хосе Паоло Гереро. Перу

Капитанът на Перу пропуска Мондиала заради кокаин

Капитанът на Перу и водещ голмайстор на страната Хосе Паоло Гереро ще пропусне Световното първенство през лятото. Това стана факт, след като наказанието му за употреба на кокаин бе увеличено от шест на 14 месеца. Според бившия играч на Байерн, той е поел наркотичното вещество неволно, тъй като то е било разтворено в чай.

34-годишният нападател даде позитивен допинг тест след двубоя с Аржентина на 6 октомври. Първоначално Гереро бе наказан за 12 месеца, но този срок бе намален наполовина от апелативния комитет на ФИФА.

УАДА обаче обжалва пред Спортния арбитражен съд в Лозана, който наложи наказание от 14 месеца. След това и УАДА и перуанецът обжалваха по различни причини. Световната атидипингова агенция искаше по-дълга санкция, футболистът – по-кратка.

„КАС потвърди наличието на нарушение на антидопинговите правила. И също така прие, че господин Гереро го е направил неволно. Арбитражният панел обаче счита, че играчът носи вина и отговорност за действията си. И че е могъл да направи повече, за да се предпази“, се казва в съобщение на съда.

Гереро има 32 гола в 86 мача

Хосе Паоло Гереро има 32 гола в 86 мача за Перу. Страната се класира за финалите в Русия, след като надви Нова Зеландия в плейоф и ще участва на Мондиал за първи път от 1982-а година.

- реклама -