Капитан от италианските ВМС шпионирал за Русия

Италианските карабинери от специалното звено ROS задържаха италиански офицер от военноморските сили и руски офицер, акредитиран в посолството на Русия в Рим. Те са обвинени в шпионаж и разкриване на тайна, касаеща държавната сигурност, съобщиха италианските медии.

Операцията е в резултат на дълго разследване на Агенцията за вътрешна сигурност и е в сътрудничество с Генералния щаб на армията. Задържаният е капитан на фрегата от военноморските сили. Става въпрос за най-сериозния случай в тази сфера, регистриран в Италия от времето на Студената война, както пише в.”Република”.

Задържането е станало в момент на нелегална среща между двамата, които били изненадани на местопрестъплението. Те били хванати веднага след като италианският офицер предоставил документи с класифицирана информация, срещу което получил пари. Италианският капитан бил арестуван, докато положението на руския гражданин все още се оценява, тъй като има дипломатически статут. Италианското министерство на външните работи обяви, че генералният секретар Елизабета Белони е свикала по искане на министър Луиджи ди Майо посланика на Руската федерация в Италия Сергей Разов. Според в.”Република” през последните години не се помнят подобни епизоди. Последната операция, свързана с контрашпионаж, датира от 1989 г., преди Падането на Берлинската стена и беше свързана с плановете на Варшавския договор да се докопа до документи на индустрията „Ото Мелара” в Ла Специя, която произвежда военни средства, както и на фирма от град Триест, която сътрудничеше по проект за системи за комуникации на НАТО. По онова време бяха издадени заповеди за задържане на петима души, сред които двама предполагаеми агенти на КГБ и един от българските служби. Тримата чужденци и един бивш карабинер обаче избягаха в София и успяха да се измъкнат от арестуване, пояснява „Република“.

- реклама -