Каньонът на антилопата

Каньонът на антилопата – едно от най-невероятните места в света

Сякаш си сред оживяла картина на Салвадор Дали. Такова е усещането когато попаднеш сред сюреалистичния пейзаж на Каньонът на антилопата.

Той се намира в американския щат Аризона, близо до град Пейдж и е изключително популярна туристическа дестинация.

Каньонът на антилопата е на територията на резерват на индианците от племето навахо.

Причудливите форми са се образували от ерозия на пясъчници в продължение на хилядолетия и прониквалата в тях вода. В комбинация с игрите на слънчевите лъчи, които обагрят скалистите коридори в жълто, оранжево, та чак до розово пейзажът спира дъха на всеки посетител.

Защо имате усещането, че мястото ви е познато, а никога не сте идвали тук?

Не, не се бъркате и обяснението за това е напълно прагматично. Не сте били тук в някой сюреалистичен сън. Просто Каньонът на антилопата е един от емблематичните пейзажи, които се появяват на десктопа и скрийнсейвърите на Windows.

Всъщност той се състои от две части Горен и Долен каньон. Те разбира се имат индиански имена, които напълно логично съвпадат с мястото – Спирала от скали и Мястото, където водата тече между скалите. Всъщност Долния каньон е доста опасно място, в което дузина туристи са намерили смъртта си.

И то не защото се налага да се слезе буквално до долния свят. Това не е проблем, защото има изградена мрежа от стълби, които водят да причудливите скали. При силен дъжд, каньона мигновено се пълни с вода, дори да вали на разстояние от 10 километра. Именно поради тази причина посещението на това място без туристически гид е строго забранено.

Самият вход за каньона струва 6 долара, но допълнително трябва да се платят още около 20 долара „такса“ на индианските семейства, които притежават земите.

Каньонът на антилопата е сред най-любимите места на фотографите, защото калейдоскопа от цветове и отраженията на слънчевите лъчи правят мястото магнетично за снимане. Без допълнителни ефекти и Фотошоп се получават уникални фотографии.

- реклама -