Колумб

Канибалите от дневниците на Колумб наистина са съществували

Учени са изследвали черепите на представители на населението на Карибските острови. Те стигнали до извода, че испанците не са били първите, опитали се да колонизират островите. Кръвожадните канилаби-кариби, описани в дневниците на Колумб, най-вероятно действително са съществували.

Резултатите от изследването са публикувани в списание „Scientific Reports”.

Отчетите на Христофор Колумб за пътешествията му из островите на Карибско море съдържат сърцераздирателни описания на набезите на местното население кариби, които ядели хора и вземали жените в робство.

Традиционно се е смятало, че тези истории са мит, но новото изследване показва, че Колумб е казал истината.

С помощта на технология за лицево разпознаване американски учени от университета в Северна Каролина анализирали черепите на ранните жители на Карибския басейн, разкриващи историята на взаимоотношенията между отделните групи население в този регион.

На анализ са били подложени 100 черепа, датирани към периода 800 – 1542 г. от н.е.

Като генетичен „репер” учените са използвали около 20 точки, по които може да се съди за размера на очните кухини, дължината на носа и други черти на лицето, подсказващи, доколко са били свързани хората помежду си.

Анализът показал не само три отделни групи жители на Карибския басейн, но и позволил да се възстанови маршрутът на тяхната миграция.

Най-изненадващо било откритието, че кръвожадните разбойници – кариби, произхождащи от карибското крайбрежие на Южна Америка, са достигнали не само до остров Гваделупа, както се е смятало по-рано, но са успели да се придвижат по на север. Много преди испанците те колонизирали Ямайка, Еспаньола и Бахамските острови. Черепите показват, че тяхното присъствие на тези острови е било значително.

Резултатите от изследването доказали, че най-ранните заселници на Карибския басейн са стигнали от Юкатан до Куба и Северните Антили, което потвърждава съществуващата по-рано хипотеза.

В периода между 800 и 200 г. пр. н.е. от крайбрежието на днешни Колумбия и Венецуела на остров Пуерто Рико са мигрирали араваките. А през IX-XI век карибите са окупирали Ямайка, Еспаньола и Бахамските острови, като до идването на Колумб вече са се смятали за коренно население.

- реклама -