Дончева-Спасов

Кандидати за президент и вицепрезидент – Движение 21 и НДСВ

Кандидат за президент

Татяна Дончева

 

Татяна Дончева

Татяна Дончева е на 56 години от Трявна. По образование е юрист. Специализирала е корпоративно право.

В началото на 1990-те работи като прокурор в Софийската градска прокуратура. Тогавашният първи обвинител Иван Татарчев я освобождава заради партийна пристрастност. Като прокурор в СГП, Татяна Дончева отказва да регистрира ДПС като политическа партия. Предполага се, че това е мотивът, заради който тя е освободена от прокуратурата.

Народен представител в 38-то, 39-то, 40-то и 41-во Народно събрание.

На частичните местни избори за кмет на София през 2005 година е кандидат на БСП, Български социалдемократи, ПДСД и ЗПБ и остава втора след Бойко Борисов с 31,5% от гласовете.

През 2011 Татяна Дончева създава „Движение 21“, което преди това е организация на младите интелектуалци в БСП.

Вторият конгрес на „Движение 21“, проведен на 2 април 2016 г. преизбра Татяна Дончева е за председател.

Говори английски и руски език. Неомъжена.

Кандидат за вицепрезидент

Минчо Спасов

 

Минчо Спасов

Минчо Спасов е на 52 години от София. Завършва право в Софийския университет „Климент Охридски“, след което работи като адвокат в Ямбол. Има докторска степен по административно право.

През 1990 година е избран за общински съветник от СДС и остава на този пост до 1994 година, като оглавява и групата на общинските съветници на партията.

През 2001 година Спасов се включва в новосъздадената НДСВ и се кандидатира за народен представител в Ямболския район. Той е областен управител на Област Ямбол до влизането си в Народното събрание през 2004 година. Народен представител в 39-то и 40-то Народно събрание.

През февруари 2008 година става председател на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред. През следващите месеци става известен с критиките си към ръководството на Министерството на вътрешните работи, последвани от оставката на вътрешния министър Румен Петков.

- реклама -