правозащитни
Изборни бюлетини

Кандидат за общински съветник отива на съд за купуване на гласове

Кандидатът за общински съветник Ахмед Емин отива на съд за купуване на гласове.

Софийската градска прокуратура внесе обвинителен акт в Софийски градски съд срещу Ахмед Емин за престъпление против политическите права на гражданите.

Ахмед Емин, който през 2015г. бе кандидат за общински съветник в община Бургас, ще отговаря пред съда за това, че на 16. 10. 2015 г. около 13.00 часа в село Извор, област Бургас предложил на 6 лица имотна облага – по един брой пералня на всеки от тях. Това съобщават от прокуратурата.

Целта му била да ги накара да гласуват в полза на определена политическа партия – Политическа партия „Солидарност”. Това е престъпление по чл. 167, ал. 2, пр. 1 от НК.

Обвинението

На 16.10.2015 г. пастор от Евангелската църква посетил бургаското село  Извор и дарил на шесттима в тежко материално положение по една отоплителна камина с фурна.

По време на предаването на дарението присъствал и Ахмд Емин, който им обещал, че ако гласуват в полза на политическата партия, от която е издигнат за кандидат за общински съветник, ще им даде и по една пералня. Казал кой е номерът на бюлетината и ги накарал да гласуват с нея на местните избори и в негова полза.

Ахмед Емин е бил регистриран с решение на ОИК Бургас от 21.09.2015 г. като кандидат за общински съветник за община Бургас. От деня на регистрацията си като кандидат за общински съветник Емин се е ползвал с имунитет.

На 23.10.2015г. по искане на главния прокурор Сотир Цацаров, Централната избирателна комисия сне имунитета на Ахмед Емин и даде разрешение за възбуждане на наказателно преследване срещу него.

Ахмед Емин е с мярка за неотклонение „Подписка“. По делото са разпитани 13 свидетели. Предстои СГС да насрочи дата за разглеждане на делото.

- реклама -