Джъстин Трюдо

Канадският премиер замесен в жесток расистки скандал

Появи се ново видео с премиера на Канада, в което лицето му е боядисано с кафява боя. Това се случва само ден след като Джъстин Трюдо призна, че подобни изяви са крайно неуместни и расистки.

Вчера в публичното пространство изтекоха няколко стари снимки на политика, който към настоящия момент е ревностен привърженик на мултикултуралистичната цялост на канадската идентичност. На тях Трюдо е боядисал лицето си в кафяво по време на училищно парти преди 18 години.

47-годишният Трюдо, чиято партия спечели решителна победа през 2015 година, вече е подложен на остри критики заради нарушения на етичните норми и други проблеми.

Базираното в САЩ списание Тайм публикува снимка, на която твърди, че е 29-годишният тогава Трюдо с роба и тюрбан на главата, а лицето, врата и ръцете му са боядисани в кафяво по време на галавечер наречена „Арабски нощи“ през 2001 година. Снимката се е появила в годишника за 2000-2001 година на Уест Пойнт Грей академия – частното училище, където настоящият премиер е учил. Изданието цитира говорител на Либералната партия, която е потвърдила, че снимката е автентична, на нея е сниман Трюдо на маскен бал под мотото „Арабски нощи“.

„Трябваше да знам по-добре, но не знаех.“

Това коментира Джъстин Трюдо и изрази дълбоко съжаление, че тогава не е знаел, че тази практика се смята за расистка. „Беше грешка. Не трябваше да го правя. Извинявам се искрено. Наистина съжалявам“, добави канадският премиер по време на пресконференция.

- реклама -