злато

Канадска компания ще вади българско злато за 500 млн. лева

Канадска фирма Velocity Minerals обяви своята оценка за 156 000 унции злато в находище „Обичник“, в зона „Дурусу“ в Югоизточна България с предполагаем ресурс на злато средно 1,1 г на тон в 4,4 млн. т руда. Съобщението е на сайта на компанията от 16 март.

При цена на златото от 1731 лв. на тройунция към 15 ч на 17 март, това прави към 270 млн. долара. Съобщава се още, че проучванията в тази зона се разширяват. Компанията е за търсене и проучване, акциите й се търгуват на борсата в Торонто и затова тя периодично публикува резултати от проучванията си.

Фирмата е съсредоточила проучванията си в Източните Родопи, през февруари съобщава, че е придобила 100% от собствеността на „Болкан Минералс дивелъпмънт“, която има разрешително за търсене и проучване на метални изкопаеми в площта „Иглика“.

Vеlocity има 70% дял в разрешението за търсене и проучване на находището „Тинтява“, което включва златния проект „Розино“, става ясно от съобщения на канадската фирма, в него си партнира с „Горубсо-Кърджали“, както 70% от проектите на „Обичник“ и „Македония“.
Компанията обявява, че с партньора си „Горубсо Кърджали“ има потенциал да произвежда приблизително 200 000 унции злато на година.
Наскоро, през ноември миналата година, „Дънди прешъс“ е придобила 9,9% от дяловете й.

През октомври миналата година компанията обявява технически проект за находището „Розино“ , като прогнозира, че печалбата от мината преди облагане ще бъде 293 млн. канадски долара.

- реклама -