Канада и САЩ се договориха за НАФТА

Късно в неделя преговорните екипи на Канада и Съединените щати са се договорили за измененията на Северноамериканското споразумение за свободна търговия (НАФТА), съобщават канадската телевизия CTV.

Според медията двете страни ще излязат със съвместно изявление до часове.

Преди това министър-председателят на Канада Джъстин Трюдо свика извънредно правителствено заседание с начален час 22 часа (5 часа българско време), два часа преди полунощ, когато беше крайният срок за предаване на ревизирания текст на договора за обсъждане в Американския конгрес.

Канада, Съединените американски щати и Мексико се споразумяха за нов търговски договор, който да замени Северноамериканското споразумение за свободна търговия (НАФТА), се казва в разпространено късно в неделя съвместно заявление на министъра на външните работи на Канада Кристия Фрийланд и на търговския представител на САЩ Робърт Лайтхайзер.

„Днес Канада и Съединените щати, а заедно с тях и Мексико, достигнаха съгласие по новото, модернизирано търговско споразумение на XXI век: Споразумение на Съединените щати, Мексико и Канада (USMCA), се твърди в документа.

- реклама -