Токио 2020, МОК, Олимпиадата, Олимпиада
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Канада и Австралия отказаха да изпращат отбор на Олимпиадата

Шансовете да има Олимпиада през лятото в Токио изглеждат все по-малки. Вчера Международният олимпийски комитет (МОК) си даде четири седмици да реши дали да отложи игрите. Днес обаче Канада и Австралия обявиха, че няма да изпратят отбори. По план Олимпиадата трябва да започне на 24 юли и да свърши на 9 август.

„“Взехме трудно решение да не изпращаме спортисти на Олимпийските игри в Токио. Причината са рисковете, свързани с коронавируса. Нищо не е по-важно от здравето на атлетите и световната общност“, се казва в изявлението на Канадския олимпийски комитет. По-късно КОК пусна и съобщение в Туитър. „Отложи днес, завладей утре“, пише  него.

Австралия също няма да прати свой отбор на Олимпиадата

Олимпийският комитет на Австралия също обяви, че няма да събере отбор. Австралийците ще се готвят за провеждане на игрите след една година.

„Олимпийският комитет на Австралия проведе телеконференция на изпълнителния комитет тази сутрин и единодушно реши, че австралийският отбор не боже да бъде събран в променящите се условия както в страната, така и зад граница. МОК утвърди ключови принципи, в които здравето на спортистите трябва да бъде на първо място. Нашето решение отразява тези принципи. Определено Игрите не може да бъдат проведени през юли. Нашите спортисти бяха великолепни в своето позитивно отношение към тренировките и подготовката, но стресът и неувереността, предизвикани от пандемията от коронавирус, правят подготовката изключително трудна“, се казва в заявлението. На Олимпиадата в Рио де Жанейро през 2016 г. Австралия завърши на осмо място в генералното класиране. Австралийците взеха 29 златни медали преди четири години.

Япония също заяви, че може да има отлагане на Олимпиадата

Отлагането на игрите „може да стане неизбежно“. Това ще се случи, ако новата епидемия от коронавирус направи невъзможно безопасното провеждане на игрите. Това заяви премиерът на Япония Шиндзо Абе.

В реч пред парламента той заяви, че Япония все още е напълно ангажирана с реализацията на Олимпийските игри. Абе коментира изявлението на МОК, който обяви, че ще вземе решение за Игрите в Токио до четири седмици.

„Това съответства на моята стратегия на провеждане на Игрите в пълен формат. Ако задачата се усложни, ние трябва на първо място да мислим за спортистите. Не е изключено да се вземе решение за отлагане“, каза Абе.

- реклама -