Най-малко девет души загинаха, а десетки са ранени, след като камион се вряза в коледен базар в Берлин (Снимки, ВИДЕО)

Шофьорът е избягал

Най-малко девет души загинаха, а десетки други са ранени след като камион се е врязал в коледен пазар в Берлин.

Данните са от полицейски източници, а очевидци разказват за множество прегазени павилиони и маси на пазара в централната част на столицата. Камионът е преминал през тротоара на Брайтсшайдплац, който е съвсем близко до търговската улица на града.

Берлин камион базар убити, ранени

Засега не е ясно дали случилото се е умишлено нападение, или се дължи на техническа повреда. Медиите в Берлин твърдят, че шофьорът е избягал.

https://www.youtube.com/watch?v=e-IB2UaaYaU

Берлинската полиция призова жителите на града да си стоят по домовете. Междувременно бе съобщено, че има задържан във връзка с инцидента. Германската полиция във федералната столица разглежда случая, като атентат, съобщава столичният вестник Der Berliner Zeitung.
Това изглежда като намерение“, заяви полицейски служител, станал очевидец на трагедията.
Камионът е с полски регистрационни номера. Районът е отцепен, а органите на реда работят по разчистването му. Властите предупреждават за възможна опасност от изтичане на газ.

https://www.youtube.com/watch?v=ImyFovCqmPo

Инцидентът стана в центъра на града. „Цяла улица е превърната в открита болница„, пише от своя страна Tagesspiegel.

Джулиан Райхелт, главен редактор на Bild заяви за CNN, че пазарът е твърде посещаван всеки ден в седмицата около Коледа. Мястото е трудено да бъде достигнато случайно.
„Това изглежда като нещо, което е присвоено от Ница“, каза Райхелт, визирайки атаката на камиона убиец в Деня на Бастилията в Ница, Франция. Тогава 80 души убити и над 400 ранени.

Българското външно министерство проверява дали по време на атаката на коледен базар в столицата на Германия има пострадали български граждан. Това съобщава българският първи дипломат в оставка Даниел Митов във фейсбук. Българското посолство остава във връзка с всички местни власти и следи ситуацията.

- реклама -