сн. БГНЕС

Камикадзе уби 18 души при атака в Кабул

Атентатор-самоубиец нанесе удар в близост до образователен център в афганистанската столица в събота, убивайки най-малко 18 души в последната атака, за да разтърси разкъсваната от конфликта страна.

Самоубийственото нападение, при което също бяха ранени 57, се случи късно следобед в центъра, който предлага обучение и курсове за студенти във висше образование в западен квартал на Кабул.

„Атентатор-самоубиец искаше да влезе в образователния център“, заяви в изявление Тарек Ариан, говорител на вътрешното министерство.

„Но той беше идентифициран от охраната на центъра, след което той взриви експлозивите си в алея.“

Той каза, че при нападението са загинали най-малко 18 души и 57 ранени.

„Стоях на около 100 метра от центъра, когато голям взрив ме повали“, казва местният жител Али Реза, който е отишъл в болница със своя братовчед, ранен при взрива.

„Прахът и димът бяха навсякъде около мен. Всички убити и ранени бяха студенти, които искаха да влязат в центъра.“

Първоначално нито една терористична групировка не пое отговорност за нападението. Талибаните заявиха, че не е тяхно дело. Малко по-късно „Ислямска държава“ съобщи, че кървавият атентат е нейно дело.

Жителите в няколко района на западен Кабул принадлежат към малцинствената шиитска общност на хазарите, често взимана на мушка от сунитските екстремисти от групата „Ислямска държава“.

Самоубийственото нападение стана часове след като крайпътна бомба проби автобус на изток от Кабул, убивайки девет цивилни. Длъжностни лица обвиниха този взрив върху талибаните.

- реклама -