автобусите

След катастрофите: Камерите и коланите стават задължителни в автобусите, затягат още контрола на пътя

Властта с нови радикални мерки след поредицата от тежки катастрофи през последните дни, отнели човешки живот.

Една от идеите е всеки автобус, който превозва пътници, да бъде обурудван с черна кутия, камери и колани за пътниците. Мярката ще бъде разписана в наредби до няколко месеца, съобщи министърът на транспорта Ивайло Московски след спешната среща при премиера Бойко Борисов.

„Освен това ще въведем изисквания всички превозни средства, които превозват пътници, да отговарят на евростандарти. Кой точно ще изберем все още не е ясно, но въвеждането му ще доведе до по-високи технически изисквания“, обясни транспортният министър.

Друга мярка е въвеждане на регистрационен режим на автосервизите и автоморгите, за да може да се упражнява контрол върху дейността ми. Освен това ще се затегне и контролът на техническите прегледи.

Ще се направи и система, която да отчита заболяванията на шофьорите, и ако те вече не са правоспособни ще бъдат лишавани от книжка. За целта ще бъде създадена работна група, в която ще влязат здравни експерти, които да кажат как ще стане това.

„На следващ етап обсъждаме и да няма правостоящи и в общестения транспорт“, каза още Московски.

„От днес всеки шофьор, който извърши сериозно нарушение на пътя като неправилно изпреварване, навлизане в насрещното или превишена скорост, ще се ескортира до най-близкото районно управление от полицията. Там веднага ще му бъдат написани съответните глоби, а и това допълнително ще го забави“, обясни главният комисар на МВР старши комисар Младен Маринов.

Полицията ще направи предписание за опасните участъци от пътищата, какъвто е и този в Ловеч. Такива неща има и на 66-ти км на АМ „Марица“, каза още министър Радев. Полицаите ще направят предписания към съответните министерства за допълнителни мантинели, знаци и маркировка. 

„Всички граждани знаят, че увеличихме два пъти глобите за превишена скорост. Опитваме се максимално да подобрим работата си, за да стигат глобите до гражданите“, добави вътрешният министър по повод зачестилите катастрофи в отсечката Ловеч-Ябланица.

„Промени са направени, но не се спазват правилата. Обръщам се към всички граждани, като министър на вътрешните работи, отговорен пряко за нарушителите и наказанията, които се налагат“, заяви той. „Всеки трябва да бъде отговорен на пътя. Качвайки се в автомобила си да знае, че освен собствения си живот и на тези с него, застрашава и другите“, посочи вътрешният министър.

„Ще се опитаме да въведем и по-драстични мерки, от досегашните. И сега записаното в Закона за движение по пътищата и в другите нормативни документи има гаранции, че ако се спазва няма да такава ситуация по пътищата“, каза още той.

„Има учудваща статистика, според която точно на някои от най-ремонтираните и добри пътища, стават най-много катастрофи, какъвто е случаят и с участъка около Ловеч“, смята регионалният министър Николай Нанков.

Той припомни, че по тези пътища тежкотоварният трафик за последните години се е увеличил почти 3 пъти. Нанков заяви също, че до края на 2018 г. ТОЛ системата ще бъде напълно готова. А на пътя около Ябланица ще бъде поставена шумяща маркировка срещу инциденти, свързани със заспиващи шофьори.

- реклама -