Камерън

Камерън: Шансът за втори референдум е малък

Шансът да се проведе втори референдум за членството на Великобритания в ЕС е малък. Това заяви говорител на британския премиер Дейвид Камерън, цитиран от „Индипендънт“.

Коментарът идва на фона на подписка с над 3,3 милиона души, които настояват за отмяна на Брекзит и в условията на спекулации, че Лондон може отново да се допита до гражданите си, в случай, че има международен консенсус за това.

Днес по обяд Дейвид Камерън проведе първото заседание на кабинета след преломното решение за напускане на ЕС. На него министрите са потвърдили плановете за специален екип, който да работи по преговорите за развод с Брюксел.

Официалните преговори обаче не могат да започнат докато Великобритания не активира Член 50 от договора с ЕС. Още в петък Камерън беше категоричен, че тази задача ще трябва да изпълни бъдещият премиер.

Също днес ръководителят кампанията за Брекзит Матю Елиот призова цялата процедура да се отложи, за да могат британците да „отидат на почивка“.

„Не смятам, че трябва да пришпорваме този процес“, заяви Матю Елиот пред американската телевизия CNBC. И прогнозира, че „икономическата турболенция“ след Брекзит бързо ще се уталожи.

По-късно днес се очаква първото официално изявление на премиера Дейвид Камерън, откакто в петък обяви оттеглянето си от поста.

Междувременно от Консервативната партия на Великобритания обявиха, че наследникът на Камерън трябва да стане ясен най-късно до 2 септември.

„Ние… препоръчваме процесът по избор на нов лидер на Консервативната партия да започне следващата седмица… и да завърши не по-късно от петък, 2 септември, въпреки че е възможен и по-ранен край“, посочи председателят на комитета Греъм Брейди.

- реклама -