Камерън се отрече от мнението си за новия кмет на Лондон

Британският премиер Дейвид Камерън нарече новоизбрания кмет на Лондон Садик Хан „горд мюсюлманин и горд британец“. Това стана само седмица, след като лидерът на торите се опита да изкара Хан привърженик на ИДИЛ.

В реч по време на събитие, в подкрепа на оставянето на Великобритания в ЕС, Камерън ненадейно обяви: „Горд съм да съм тук с кмета на Лондон… Ние обичаме страната си и искаме най-доброто за нея”

Камерън Хан

По-рано този месец лейбъристът Кан се превърна в първия кмет-мюсюлманин на някой от големите европейски градове. В рамките на кампанията за регионалните избори този месец, консерваторът Камерън на няколко пъти, включително от парламентарната трибуна, обвини Кан във връзки с радикални мюсюлмани.

Кан, който е син на пакистански имигранти, призна, че има много въпроси, по които той и премиерът не са на едно мнение, но интересите на града изискват съвместната ми работа.

Камерън Хан

Камерън обаче е изправен пред сериозни несъгласия по въпроса за оставането в ЕС в собствените му редици. Няколко депутати-консерватори настояват за оттеглянето на премиера, независимо от изхода от референдума на 23 юни.

Висшестоящи фигури в дясната партия като Майкъл Гоув и досегашния кмет на Лондон Борис Джонсън нападнаха премиера заради неспазеното обещание за намаляване на трудовата миграция на Острова. Джонсън е и най-сериозният кандидат на консерваторите за премиерския пост.

- реклама -