Камерън референдум уважение

Камерън отхвърли възможността за нов референдум

Дейвид Камерън отхвърли възможността за провеждане на нов референдум, въпреки популярността на подписката в интернет. „Желанията на британските граждани трябва да се уважават„, обяви Камерън пред парламента. Депутатите се събраха, за да зададат на премиера в оставка много болезнени въпроси, след решението на страната да напусне ЕС.

Великобритания не бива да обръща гръб на Европа и останалата част на света, въпреки излизането й от Общността. Това заяви министър-председателят. По какъв начин страната ще напусне съюза, ще реши новия премиер. Чл. 50 на  Договорът от Лисабон не е единствения начин за това, обяви Камерън.

Той посочи, че ще остави на своя наследник формалното започване на процеса по преговори с Брюксел за излизането на страната от ЕС. „Преди да направим това ще трябва да установим вида връзка, която искаме с ЕС“, каза той. По неговите думи процесът, който е започнал ще бъде труден и ще „е далеч от спокойното плаване“. „Ние сме в добра позиция, за да се справим с предизвикателствата пред нас“, допълни той.

КамерънСпоред Камерън, в момента най-важното е избирането на ново правителсво, което да реши всички спешни въпроси и изрази увереност, че консервативната партия ще остане единна и стабилнаThe Guardian съобщи, че Великобритания ще има нов министър-председател до 2 септември. Изданието се позовава на ръководителя на консервативната фракция „1922“ Греъм Брейди

Министър-председателят разкритикува антиимигрантските настроения след вота. „Нека си спомним, че тези хора дойдоха и дадоха прекрасен принос за нашата държава“, посочи той по повод на имигрантите, допълвайки, че няма да има непосредствена промяна в статуса на европейските граждани, живеещи във Великобритания.

Той също така заяви, че различните части на Великобритания ще бъдат включени в консултациите върху излизането от ЕС. По-рано Шотландия заяви, че втори референдум за независимост би могъл да се проведе, тъй като територията е гласувала единодушно за оставането в ЕС по време на референдума от 23 юни.

Шотландия се облагодетелства от това, че се намира в два единни пазара“, тези на ЕС и на Великобритания, допълни той.

Великобритания ще продължи да бъде член на НАТО, Съвета за сигурност на ООН, на Г-8 и Г-20.

- реклама -