Камелия Нейкова: Привърженик съм на машинното гласуване

И тази Централна избирателна комисия трябва да започне с летящ старт. Това каза кандидатът за председател на ЦИК Камелия Нейкова по време на изслушването на номинираните за състав на Централната избирателна комисия в президентството.

Нейкова представи накратко професионалния си път. Според нея той е достатъчен, за да бъде част от състава на ЦИК.

„Както всички казват и тази ЦИК трябва да започне с летящ старт. Изборите са много скоро. Както се чува, ще са на 11 юли, което означава, че още в първите дни трябва да започнем с решения. Някои от срокове са 57 дни други, 53 дни. Предстои ни усилена работа. Всички знаем, че като че ли винаги така се случва. Новите промени в Изборния кодекс са предизвикателство“, каза тя.

Нейкова посочи, че е привърженик на машинното гласуване, защото то елиминира недействителните бюлетини.

„От друга страна, промените свързани с него, а именно машинният протокол ще улесни до голяма степен работата на членовете на секционните избирателни комисии“, коментира тя и подчерта, че винаги е била против ангажираните с изборите да са заети по цяла нощ с предаването и отчитането на резултатите.

„Моят призив към политическите партии и коалиции е да заложат на хора с дългогодишен опит, които наистина ще поемат отговорността да са членове на секционни комисии. Много е важен въпросът за логистиката на машините“, заяви Нейкова и подчерта, че комисията е колективен орган.

Тя обеща, че ще се запознае със състоянието на машините и това къде се съхраняват.

От своя страна заместник-председателят на Комисията Димитър Димитров заяви, че би предпочел ЦИК да се нарича комитет или Комисия по изпълнение на законодателството, за да отпадне натискът върху този тип администрация.

„Моето скептично отношение към технологиите е свързано с много подробната ми компетентност на различни усилия да се решат политически въпроси с помощта на технологиите. Имам много дълъг опит. Изчел съм много лекции, което всъщност е основното ми занимание“, каза той и посочи, че проблемът в изборното законодателство е в това, че Комисията не знае как да реагира на намеренията на една или друга партия в кампанията, свързани с подготовката на изборите.

„Имам идеи как може да се направи използването на машините сигурно, за да няма никакви притеснения“, увери Димитров.

Според него логистиката на машините е най-тежкият проблем.

„Предстоят и частични избори – в Благоевград на 27 май. Благодаря на номинацията на ГЕРБ-СДС. Винаги съм бил и продължавам да бъда някакъв вид гражданска квота и съм работил с много партии“, каза още той.

Президентът Румен Радев коментира, че напълно споделя рисковете, които посочва Димитров.

„Те са свързани с логистиката, сертифициране, верифициране, публичност на методиката, надеждността, където има технически отказ в системата. Как мислите да се минимизират тези рискове, защото ползите са наистина големи. При машината не може да снимаш с телефона и да се отчетеш на този, който те заставя или ти плаща да гласуваш по определен начин“, посочи държавният глава.

Според него с машинното гласуване ще се намали корпоративният и купен вот.

- реклама -