Камелия Атанасова, фотограф, за FN: Грешките на абитуриентките, с които вместо да подчертаят красотата си – я прикриват

Всяко момиче иска да изглежда впечатляващо на абитуриентския си бал. От ученичка да се превърне в звездата на бала. Балът се превръща в повод момичетата да покажат своята женственост, подчертана с дрехи, грим и прическа. Много момичета искат да запечатат този важен момент и избират да си направят фотосесия като се доверят на професионалист.

Камелия Атанасова снима абитуриенти от 10 години. Пред FN тя разкрива какви са тенденциите при абитуриентите и тайната за запечатването на красотата.

– Как протича една фотосесия на абитуриент?

– Обикновено на самия бал се снима ресторанта с роднините, изпращането на абитуриента, срещата с класния ръководител, ресторанта за официалната вечеря. Времето между всички тези места е доста ограничено. А за едни красиви индивидуални портретни снимки е необходимо да се отдели поне час в тази натоварена програма. В повечето случаи момичетата ми се доверяват изцяло.

– Има ли промяна в модните тенденции в тоалетите при абитуриентките през тези 10 години?

– Като цяло няма особена промяна. Винаги има и по-класически модели, и по-крайни и екстравагантни. Напоследък обаче забелязвам, че все повече абитуриенти избират да се снимат с носии, което също е начин да се отличават от останалите, а и придава особено очарование на момичето.

– Има ли грешки, които допускат момичетата, когато решат да направят първата си професионална фотосесия?

– Повечето момичета посещават фризьор, гримьор, маникюрист. Често се срещат доста тежки гримове, които създават обратен ефект – вместо да подчертаят естествената красота, те я прикриват.

Гримът може да бъде така направен, че да бъде нежен и естествен. Да се оформят скулите, овала на лицето, да се подчертаят очите и устните. Категорично за портретната фотография е добре да има грим, но той да допълва, а не да отнема от красотата.

– Трябва ли момичето да бъде с мерки на манекенка, за да изглежда добре на снимките?

Всеки човек притежава собствена красота и работата на фотографа е да покаже най-хубавите му черти. Ако е по-пълничко момичето, може да бъде снимано така, че да се подчертае красивата усмивка. Композицията и гледната точка винаги може да бъде така избрана, че да изпъкне красивото във всяко момиче на прага на женствеността.

Аз снимам хора, които не са професионални модели и рядко имам клиент с перфектните мерки на манекен. И това е моята работа – да представя всеки по един красив художествен начин.

– Имат ли виждане абитуриентите за това къде и как трябва да направите фотосесията?

– Не бих казала, че имат особени претенции. За тях е важно да изглеждат добре и да запечатат този ценен момент. Но не така стоят нещата със следсватбените фотосесии.

Там мъжът и жената често имат конкретни виждания, свързани с техните интереси. Ако и двамата се кефят на езда – правим фотосесия с коне. В една от двойките младоженецът тренираше бокс. Решихме да направим фотосесия с този спортен елемент.

Има булки, които решават да изненадат младоженеца и ме търсят за еротична фотосесия – с бяло бельо или по було. Такива фотосесии жени подаряват на мъжете си за сватбата или за годишнина.

– Притесняват ли се жените да застанат пред обектива за еротична фотосесия?

Не бих казала, че се притесняват от самата фотосесия. По-скоро притеснението е, че нямат опит с позирането, но то изчезва до половин час. След това нещата се случват супер естествено.

Ако преди години беше модерно да се прави следсватбена фотография, сега на мода излиза еротичната фотография. От всички снимки, които правя 60% или 70% са еротична фотография. Еротична фотография е доста премерена – тя може да бъде със секси рокля, по-дълбоко деколте, по-бельо.

До преди години жените си мислеха, че едва ли не трябва си актриса, певица или модел, за да участваш в професионална фотосесия.

Но вече все по-често по различни поводи те избират да застанат пред обектива – удоволствието започва още от избора на стайлинг, прическата, грима. Минава през съвместната ни работа, в процеса на която осъзнават, че няма нищо по-хубаво от това да бъдат себе си.

И се стига до удовлетвореността от крайния резултат – запечатване на спомен за цял живот – било то от абитуриентския бал, от сватбения ден, от момента преди да станат родители или просто от деня, в който са решили, че искат да запечатат себе си – такива, каквито са.

 

- реклама -