Камата стана шампион на спорта на ЮНЕСКО

Камата стана шампион на спорта на ЮНЕСКО. Наградата му вече връчена от генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, която го определи като един от най-успелите български спортисти на всички времена и един от най-успелите българи.

„Приемам всичко това като едно голямо задължение, защото спортът обединява много неща, на първо място децата, а оттам нататък те да знаят как да постигнат тези успехи“, заяви развълнуваният Стоичков.

„Тази мисия не е свързана с това, че трябва да вкараш един гол, мисията е много по-различна – това как да обединиш и как да помогнеш на децата да няма расизъм в света, в спорта. Затова искам от тази гледна точка да постъпим така, че спортът да обедини много деца, спортът да направи така, че да не зависи какъв цвят си“.

Това е поредната награда за Христо Стоичков, който е носител на европейската златна обувка през 1990 г., на златната топка през 1994 г., пак тогава получава и приза за голмайстор на Световното по футбол в САЩ, става трикратен шампион на България с ЦСКА, петкратен шампион на Испания с Барселона и европейски шампион с Барселона.

- реклама -