Камала Харис

Камала Харис – първата жена, цветнокожа и вицепрезидент на САЩ

Коя е Камала Харис и какви са шансовете САЩ да се сдобие с първия си президент – жена?

Сенаторът Камала Харис от Калифорния е кандидатът за вицепрезидент редом до Джо Байдън.

Това е първият случай в историята на САЩ, когато небяла жена е номинирана от една от двете големи партии в САЩ за вицепрезидент.

Камала Деви Харис е родена в Оукланд, Калифорния на 20 октомври 1964 година.

Родителите й Шамала Гопалан, родом от Индия, и Доналд Харис, имигрант от Ямайка, се срещнали в университета в Бъркли. Майка й специализирала онкология, а баща й – икономика. И двамата са били активисти на движението за равноправие на цветнокожите, постоянно участвали в акции и митинги и водели дъщеря си на демонстрации докато все още била в количка.

Родителите на Харис се развеждат, когато тя е на седем години и майка й сама отглежда нея и по-малката й сестра. Семейството живее в беден, предимно афроамерикански район, но в края на 60-те години Калифорния обявява програма за интегриране на расови малцинства, записвайки цветнокожи деца от бедни семейства в училища в богати райони за бели. В такова училище попада и Харис.

След като завършва гимназия, Харис получава бакалавърска степен по политически науки и икономика от Университета Хауърд във Вашингтон, окръг Колумбия, който е един от така наречените „ исторически колежи за чернокожи“, след което завършва магистърска степен по право в Калифорнийския университет в Бъркли.

 

През 1990 г. Харис полага успешно изпит за адвокатски права, но вместо това решава да постъпи на работа в окръжната прокуратура на окръг Аламеда в Оукланд.

През 2003 г. тя печели изборите за поста на окръжен прокурор на Сан Франциско, като получава 56,5% от гласовете и става първата афроамериканка на този пост.

Като окръжен прокурор Харис има конфликти както с полицията, така и с правозащитници. Между 2003 и 2006 г. броят на присъдите в Сан Франциско се увеличава от 52% на 67%. Активисти на обществени организации все още смятат, че основната причина за това е прекалено тежката позиция на ръководителя на окръжната прокуратура.

Тя отказва да подкрепи два законопроекта, забраняващи смъртното наказание в щата, което предизвика вълна от недоволство от страна на активисти за човешките права.

През 2010 г. Харис се застъпва за закон, който превръща отсъствието от училище в престъпление и наказва родителите, които не успяват да гарантират, че децата им отиват на училище. След това броят на отсъствията рязко спада, но прокурорът отново е критикуван за строги мерки.

През същата година Харис се кандидатира за главен щатски прокурор и побеждава.

През 2004 г. Харис е първото официално лице в Калифорния, подкрепящо публично Барак Обама, който се кандидатира за поста на сенатор. Приятелството, започнало тогава, продължава и до днес.

През 2013 г. се появи запис на разговор, в който президентът Обама се обръща към Харис с „най-красивия главен прокурор в страната“. Този коментар е приет за сексистки от критиците и той е принуден да направи публично извинение.

По-късно във Вашингтон се заговоря, че Обама ще я номинира за член на Върховния съд. Самата Харис заявява, че подобно предложение не я интересува.

Вместо това тя решава да се включи в политиката.

През 2016 г. лесно печели изборите, като изпревари със значителна разлика сенатора с 20-годишен опит Лорета Санчес заемайки нейното място като сенатор на щата Калифорния.

През есента на 2019 г. Харис обявява участието си в президентската кампания от Демократическата партия, като избира за основна мишена на критиките си по време на дебата бившия вицепрезидент Байдън. В изказванията си тя припомня противоречивите изявления на политика, включително, че именно Байдън е против програмата за изпращане на цветнокожи деца от бедни квартали в заможни бели училища. „Аз бях едно от тези момичета“, казва Харис.

През декември 2019 г. Харис обявява оттеглянето си от надпреварата. Основната причина, според анализаторите, са ниските оценки и липсата на достатъчно дарения за кампанията.

Близо три месеца по-късно, в началото на март 2020 г., сенатор Харис официално одобрява кандидатурата на Байдън. По това време бившият вицепрезидент, който се е провалил в началото на първичните избори, вече се е възстановил от пораженията, превръщайки се в безспорен лидер в надпреварата.

Според Харис именно Байдън може да „стане лидер, който да обедини страната“.

През 2014 г. Камала Харис се омъжва за адвокат Дъг Емхоф.

След като спечели изборите в Сената, журналистите често я наричат „Обама в женски образ“, на която самата Харис винаги реагира по един и същи начин, заявявайки „Имам свои постижения“.

- реклама -