Камъкът от Хирошима

Вижте „Камъкът от Хирошима” 71 години след бомбардировките

Националният музей „Земята и хората” отбелязва Деня на милосърдието в знак на съпричастност към жертвите на атомните бомбардировките в Хирошима и Нагасаки.

Музеят отбелязва този ден  вече 20 години.

Само на този ден „Камъкът от Хирошима” е експониран в зала „Гигантски кристали” на музея. Камъкът е бил на място, което се е намирало на 200 метра от центъра на атомния взрив, разказа директорът на Националния музей „Земята и хората” Чавдар Начев.

През 1997 г. камъкът е получен от президентството на България в Национален музей „Земята и хората”.

Такива гранитни късове с изработен барелеф на японската богиня на милосърдието – Канон са изпратени до лидерите на 188 страни в света по инициатива на Асоциация „Камък за мир”.

През целият ден от 10.00 до 18.00 часа Музеят ще бъде отворен с безплатен вход.

Всеки от посетителите може да напише своето послание за мир. Музеят архивира посланията.

Чавдар Начев:„Посланията съдържат много интересни мисли на обикновени хора, които пишат против атомната бомбардировка. Ще търсим начин да ги публикуваме”

Възпоменателната церемония е поклонение пред жертвите, акт на състрадание и напомняне за събитията, които никога не трябва да бъдат забравяни, за да не се повтори отново ядреният апокалипсис. В музея има и постерна изложба, която е предоставена с любезното съдействие на Асоциация „Хирошима и Нагасаки”.

Личното послание за мир на директора на Националния музей „Земята и хората” Чавдар Начев е, че никога не трябва да се повтори Хирошима и Нагасаки, и повече никога не трябва да се употребява атомно оръжие, тъй като това е върхът на човеконенавистната политика в световната история.

Посетители на музея поднесоха цветя в знак на памет и преклонение пред жертвите от бомбардировките.

Япония отбелязва 71 години от пускането на атомна бомба над Хирошима.

На 6 август 1945 г. американският бомбардировач В-29 „Енола гей“ пуска своя смъртоносен товар – атомна бомбата с прякор „Малчугана“, върху града. По голяма част от него е разрушена от топлинната вълна, предизвикана от взрива, която достига до 4000 градуса по Целзий. Градът е унищожен. Десетки хиляди умират.

При нападението на Хирошима загиват между 90 000 и 140 000 души. Някои умират веднага вследствие на експлозията, други по-късно от радиацията и свързани с нея болести.

- реклама -