Калоян Методиев, Радев, БСП, Нинова, ГЕРБ

Калоян Методиев: Служебният премиер трябва да обясни организацията на изборите, защото се задава огромен проблем

Стефан Янев бързо трябва да направи медиен рейд, да обиколи основните медии, да даде интервюта и да обясни, да успокои, да каже как ще върви организацията на изборите, защото наистина се задава огромен проблем по отношение на провеждането им.

Това заяви в интервю за „Фокус“ политологът Калоян Методиев, бивш началник на кабинета на президента Румен Радев

Стефан Янев не е лош човек. Очевидно е личен и персонален избор на Радев, с който той се чувства по-сигурен и спокоен спрямо предишното си назначение, визирам проф. Герджиков. Сега тук идва друг въпрос – Янев трябва да даде разяснение на това какво мисли да прави като премиер, да изложи стъпките, по които ще преминат следващите 8 седмици по организация на изборите, по успокояване на обстановката по някакъв начин, смята Методиев.

Цялата власт е у Радев, негови са решенията и отговорността за това какво ще се случва в следващите 2 месеца и по какъв начин ще се случва, каза политологът.

И другото е да разберем какви са намеренията на министър-председателят, човекът с оперативните функции в държавата по отношение на управлението, да каже, да обясни, да излезе в основните медии и да запознае обществото какво ще прави служебното правителство в един откровен разговор.

Може ли да се каже, че съставът на служебния кабинет е умален вариант на парламентарната формула – „всички срещу ГЕРБ“?

Не, защото има и доста хора, които пак казвам, не са толкова ярки критици на ГЕРБ, или дължат кариерите си на ГЕРБ, или са били свързани с ГЕРБ в това правителство. Така че тук се е търсила по-широка формула, отколкото анти-ГЕРБ фронт, според мен, каза Калоян Методиев.

Няма оптимистична прогноза по отношение на предстоящите избори, защото ми се струва, че пак влизаме в грешката от предната кампания – никой не се интересуваше от политика, от програми, от това как може да се оправи бизнесът, или здравеопазване, или някой от секторите да се реформира. Основният въпрос беше кой с кой ще се коалира. Това беше абсурдна ситуация, в която отстъпи разговорът за реалната политика, за това какво е политиката и какво трябва да се случва с живота на обществото.

Така че този разговор ще продължи да цепи политическата дъска и ако наистина се стигне до попадане в парламента на 7 или 8 субекта, ще стане още по-трудно формирането на стабилно правителство. А в момента България очевидно вече върви към момента, в който трябва да търси някаква форма на стабилност, смята Методиев.

Източник: „Фокус“

- реклама -