Калоян Методиев

Калоян Методиев: 50 на 50 е ситуацията – експертен срещу редовен кабинет

50 на 50 е ситуацията – експертен срещу редовен кабинет.

Това прогнозира  Калоян Методиев – директора на института „Рего“ и бивш шеф на кабинета на президента Румен Радев по бТВ.

Според него изминалите избори са показали, че българите са заложили повече на емоцията, отколкото на разума. „Не се търсеше стабилен конструкт, за да продължим като общество да решаваме проблемите по сектори. Ако имаме отново излизване на такава емоция, нещата могат да придобият неприятни развития в държавата. Изисква се държавническо поведение и план какво ще правим в следващата година“, коментира още той.

Според него предсрочни избори могат да доведат до хаос:

„Никой не знае докъде ще доведе общественото мнение.“ Методиев коментира и Румен Радев и ролята му на обединител. „Президентът излезе от ролята си на обединител, той е страна в битката управляващи – опозиция. Но има шанс да се покаже като държавник, като инициира управление, което да демонтира модела ГЕРБ“, каза още той. Методиев изрази мнението, че преговорите може да са бавни. Той смята, че дали ще има или не управление – зависи до голяма степен и от Слави Трифонов и неговата политическа формация.

По думите му Трифонов не е феномен, а пробив, като много е зависело и от българите в чужбина.

„Вижда се и от резултатите – не е събрал милион, не може да се говори за феномен“, добави Методиев. Според него при БСП има срив, защото възрастният електорат се е изплашил да излезе да упражни правото си на глас, а и вътрешната опозиция е изиграла роля.

„Първо това са данни, които излизаха от терен. Излязоха и двата сравнителни анализа. Оказа, че едната от двете агенции с най-малки отклонения сме ние. Ние сме от най-малко разминаващите се . Два фактора повлияха за изборния резултата на БСП. Първо възрастният електорат не излезе да гласува. Втората е свързана с вътрешна кампания, която се водеше в партията. Визирам действията и на евродепутати. Къде са Иво Христов и Елена Йончева, които не спряха да атакуват. Кметове също атакуваха. Всичко това доведе до този резултат“, обясни той по повод това, че институт Агро даваше първо място на БСП на изборите.

- реклама -