Кирил Петков, Асен Василев, Харвард, вестник, избори, България

В ПП са обсъждани имена на министри, но това били „само идеи“

„Направихме първата совалка. Първата стъпка е направена. Имаме усещане за скромност и обраност както в нашия отбор, така и в нашите бъдещи коалиционни партньори. Това отваря перспективи“, заяви Даниел Лорер от „Продължаваме промяната“ пред bTV по повод на преговорите на неговата политическа сила с „Демократична България”, БСП и „Има такъв народ“ за съставяне на правителство.

По думите „не сме чули никой (от тези партии) да се противопоставя Кирил Петков да е премиер“.

Лорер каза, че в „Продължаваме промяната“ са обсъждали имена на министри и никога не са го крили, както за номинацията на Николай Събев за транспортен министър, така и за неговата собствена за оглавяване на министерството на външните работи, което Кирил Петков е споделил в негово интервю.

Но „това са само идеи“ и предстои преговори с другите политически сили за сформирането на кабинет, каза Лорер.

Преговорите ще бъдат открити и ще се излъчват онлайн, за да има пълна прозрачност, разкри политикът от „Продължаваме промяната“.

Подготвя се успешна и стабилна коалиция, надявам се. Това съобщи от своя страна по БНТ Калина Константинова от „Продължаваме промяната“. Процесът вече е ясен – в предварителните разговори това беше едно от нещата, които обсъдихме с коалиционните партньори и подхода, който ще имаме, допълни тя.

Днес ще отправим нашата покана, в която всеки от тях да излъчи по няколко експерти по темите и да седнем на маса, за да обсъдим конкретните мерки, коментира Константинова.

Много е важно този процес да е прозрачен и да се излъчват онлайн тези разговори, категорична е тя.

Смятаме, че всеки от партньорите ще има време до другата седмица да подготви и конкретните си предложения, и да излъчи експерти. Идеята е тези разговори да са публични за българските граждани, а след това да се оттеглят, да разпишат тези предложения, по които има ясно обединение и обща визия, и такъв вид изключително подробно споразумение да бъде подписано, да се поеме ясен ангажимент и на базата на тези мерки, да се говори вече за конкретните хора, които биха формирали екипите, които най-добре да изпълнят тези задачи.

Всеки от нас е наясно, че това управление ще бъде базирано на коалиция, тоест всеки е имал време да се подготви и психически, и експертно за това, което предстои,
подчерта Константинова.

Нашата амбиция и желание е тези преговори да се случат доста интензивно в рамките на следващата седмица и да можем в много кратък срок да изготвим това споразумение.

Според нея, всеки от отделните формации е с изключително позитивна и диалогична нагласа за преговорите. Вече има излъчени преговарящи, тези разговори са на експертно ниво, а не политически, обясни Константинова.

Всички са изключително наясно с необходимостта от съставяне на кабинет и не мисля, че някоя партия ще компроментира преговорите, смята представителката на „Продължаваме промяната“.

Тя е категорична, че с партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“ могат да бъдат много добри коалиционни партньори.

Не виждам абсолютно никаква причина това да не се случи, подчерта Константинова.

- реклама -