Калин Стоянов за Васил Терзиев: Законът е за всички! Кметът го пита в пост защо го заплашва с арест (Обновена)

„Исках да напомня на Васил Терзиев, че законът е за всички.Темата за новата организация на движението в София е важна. Мисля, че е редно да се чуе и другата страна, а не само на Столична община. Има влязло в сила съдебно решение на Върховния административен съд“.

Това заяви в интервю за bTV  служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов. Той се появи изненадващо в студиото след интервюто на Васил Терзиев. Водещата обясни, че го е поканила в ефир и той се е отзовал почти веднага.

„Трябва безусловно да се спре реорганизацията.

Предприехме действия. МВР е институцията, която следи за спазването на закона. Имаме правомощия по този казус. Изпратихме разпореждане в понеделник, с което го уведомяваме за решените. Искаме да се обезопасят всички новопоставени елементи и трасета“, добави той.

„След като кметът казва, че са спрели  въвеждането на новата организация на движението, а там има новоизградена бус лента –

МВР има ли право да глобява шофьорите, които се движат по бус лентата?

Чух, че при влязло в сила решение, те чакат някакво становище. Решенията на съда трябва да се изпълняват, а не да се тълкуват“, категоричен е служебният министър.

„Тази три улици са в центъра на европейска столица. Ние ще си караме, както е по закон. Има шеф на СДВР, но има и министър на вътрешните работи. Това е важен казус за жителите на столицата. Да, Васил Терзиев ми писа, че проверката ми вчера не е била коректна. Няколко пъти чух твърдението, че в Комисията по транспорт в СОС имало член на КАТ „Пътна полиция“. Да, така е. Изготвен е протокол за проект за промяна за организацията на движението в центъра на София, но това е нещо, по което всички се подписват, че ще работят, но в МВР няма входирани никакви документи, по които следва и е законно „Пътна полиция“ да даде свое становище. По тази логика всеки може да прави всичко по булевардите на София. Човекът от КАТ се е подписал, че ще се работи, но няма входиран документ“.

„Няма да си кореспондирам с Васил Терзиев с SMS-и Вайбър.

Абсурдно звучи някой да тълкува решение на съда, което е окончателно. Да, те са спрели. Ние искаме да обезопасят всичко, което са поставили. Не говорим за строителна площадка. Има опасност за движението на хората по пътя“, категоричен е Калин Стоянов.

„Чух и прочетох постове на общински съветник как в моя роден град се случвали нещата. Ами да се обадят на кмета на Бургас Николов и да го питат. Такъв проблем като този в София няма никъде. Хората, които са глобени за нещо, което е незаконно, кой ще носи отговорност. Отговорността при преминаване през централните булеварди може да го обясни експерт от „Пътна полиция“. Не сме засили полицейското присъствие“, каза още служебният министър на вътрешните работи.

„Много важно е, че когато не се изпълни съдебно решене – това е престъпление по Наказателния кодекс. Вероятно ще уведомим и прокуратурата. Не вярвам да се стигне до арест на кмета, но ако съберат достатъчно доказателства, ще действаме по закон“, категоричен е Калин Стоянов.

Малко по-късно столичният кмет продължи задочната престрелка, като пусна пост във Фейсбук.

В него попита вътрешния министър защо го заплашва с арест в ефир

„Докато изчаквам министъра на вътрешните работи да изпрати служители на МВР да ме арестуват,

защото не съм сложил няколко километра плътна ограда в центъра на София

и да изпрати прокуратурата към Столична община, нека спокойно и с разбиране да почетем законите на Република България. Без емоции и с разум“. Това написа Терзиев във Фейсбук

„Министърът на МВР говори за ангажиране на наказателна отговорност спрямо мен, заради неизпълнение на съдебното решение. В определението на ВАС се казва, че оставя в сила разпореждането на Административен съд-София град. А изпратеното ни разпореждане на Административен съд-София град гласи „да бъдат безусловно прекратени

действията, извършвани от длъжностни лица от СО

по въвеждане на нова постоянна организация на движението. Чрез разчертаване на нова пътна маркировка, поставяне на пътни знаци, преградителни съоръжения и т.н.“, допълни той.

 

- реклама -