Жителите на Калгари гласуваха против Олимпиада 2026

Калгари

Кандидатурата на Калгари за домакин на Зимните олимпийски игри през 2026 г. е пред провал. Причината – по-голямата част от жителите на града гласуваха срещу домакинството.

Според неофициални резултати от проведения вчера референдум, против кандидатуата са 56.4 %. В подкрепа на евентуално домакинство са гласували 43.6%. Това означава, че Инициативният комитет не е успял да убеди хората, че трябва да се похарчат 390 млн. канадски долара за Олимпиада.

Правителството отказа пари на Калгари

Наскоро правителството на една от най-либералните страни в света не одобри предложения бюджет за провеждане на събитието, въпреки че Калгари разполага с необходимата инфраструктура. Канадският град беше домакин на Игрите през 1988-а.

Поредният отказал се кандидат

Огромните средства, които се харчат през последните няколко олимпийски цикъла, принудиха и други кандидатури да се откажат. Швейцарците от Сион и австрийците от Грац вече го сториха заради големите разходи. Същото направи и японският град Сапоро. Така остават само две кандидатури. Едната е на Стокхолм (Швеция), другата – на Милано и Кортина д’Ампецо (Италия). Домакинът ще бъде обявен през юни догодина в швейцарския град Лозана.