Калфин: Ако Валери Симеонов не подаде оставка, това ще тежи върху цялото правителство

Майките на деца с увреждания протестираха за друго и с много усилия протестът им беше спрян – това, което настояваха, беше прието в законите. Това, което направи Валери Симеонов, показва, че не е в състояние да разбере в каква ситуация се намира и колко взривоопасен беше процесът преди това. Той реши да налее още масло в огъня, а подобни изрази винаги имат своята политическа цена. Ако той не си подаде оставката, това ще тежи върху цялото правителство. Това заяви бившият социален министър Ивайло Калфин в предаването „Европа сутрин“ с Диана Радева по ТВ Европа.

Настоящата политическа криза няма нищо общо с опозицията. Тя е предизвикана от Валери Симеонов, категоричен е Калфин. Според него приемането на пакета закони за хората с увреждания е нещо добро, но цялата система е зле построена. „Една добра система, каквато има в развитите европейски страни, прави всичко възможно, за да изкара от къщи хората с увреждания и техните семейства. У нас системата е точно обратната. Това, че сега се дават повече пари, за да ги гледат в къщи, едва ли ще промени нещо“, каза Калфин. Затова, според него, системата има нужда от коренна пренастройка, още от критериите за оценка на всеки човек. „Ако погледнем критериите за индивидуална оценка, ще видим, че парите пак няма да стигат“, категоричен е бившият социален министър.

Как скандалът между Симеонов и майките на деца с увреждания се отразява върху кабинета и ГЕРБ? Оправда ли Законът за хората с увреждания очакванията на протестиращите и ще намалее ли броят на инвалидните пенсии? Отговорите на Ивайло Калфин вижте в цялото интервю на Диана Радева с бившия социален министър:

- реклама -