Калфин

Калфин: Ако образованието стане приоритет ще спрем емиграцията на българите

„Образованието за мен трябва да е абсолютен приоритет в държавата, ако искаме да се развиваме като модерно общество, а не да пишем имейли на близките си, които работят в чужбина.“ Това заяви кандидатът за държавен глава на коалиция „КАЛФИН-ПРЕЗИДЕНТ“ Ивайло Калфин на среща с ръководството на КТ „Подкрепа“.

Той бе напълно единодушен със синдикатите, че всичко започва от образоването и ако то бъде изведено като национална политика от страната ни ще спрат да изтичат умните и способни хора.

img_1725

Калфин: „В България добре знаете, че половината от безработните са неграмотни или с много ниско образование. Тук остават много хора, които трудно биха могли да влязат в пазара на труда. Това се решава с образование и с образователна система. Затова ще продължа да настоявам за ранно включване и социализиране на определени групи“

Калфин припомни на бизнеса, че когато искат квалифицирана работна ръка е необходимо да са готови да плащат за такава, а не да се оплакват от липсата й. Кандидатът за държавен глава даде пример с това, че през пролетта на тази година работодателите в туризма са се оплаквали, че очакват силен сезон, а нямат кадри, а в същото време 80 000 сезонни работници всяка година отиват само в Гърция. „Дайте да направим така, че тези хора да останат тука. Решението на въпроса е по-смислени условия на труд, включително и доходи, за българите, които отиват в една не толкова по-скъпа дестинация, каквато е Гърция“, посочи Калфин.

glasove-6

- реклама -