ФИФА
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Вицепрезидент на ФИФА: Може да има календарен сезон в Европа

Вицепрезидентът на ФИФА и президент на КОНКАКАФ Виктор Монталяни заяви, че преместването на сезона в европейския футбол в календарната година е „възможност, която ще бъде обсъдена“.

В интервю за италианското радио Sportiva, Монталяни, който е считан за близък до президента на ФИФА Джани Инфантино, сподели, че подобен ход ще пасне на Световното в Катар през 2022. Мондиал 2022 е насрочен за ноември-декември. Инфантино също е на мнение, че моментното спиране може да бъде добра възможност за промяна на претоварения календар.

„Имаме възможността, защото Световното в Катар през 2022 ще се проведе през ноември/декември. Тук в Америките, сезонът вече се провежда в съответствие с календарната година. Подобно решение вероятно може да бъде използвано и в Европа и Азия. Това не е идея, която трябва да бъде пренебрегната с лека ръка. Може да бъде решение за следващите две години и за Мондиала в Катар“, заяви Монталяни.

Идеята обаче трябва първо да бъде обсъдена между ФИФА и УЕФА и после евентуално одобрена от УЕФА.

Големите европейски първенства – тези в Италия, Испания, Германия и Англия, все още се надяват да приключат сезоните си. Това обаче може да доведе до закъснение на следващите сезони. Още повече УЕФА иска да завърши и двата европейски клубни турнира – Шампионска лига и Лига Европа.

Идеята за календарен сезон в Европа бе представена и преди години. Тогава Карл-Хайнц Румениге бе президент на Асоциацията на европейските клубове (ЕКА). „Навсякъде, дали ще бъде Германия, Франция или Англия, лятото е най-добрият период на годината. И това е сезонът, в който не играем. В най-дълбоката зима, когато е много студено и вали сняг, ние играем почти непрекъснато. И то в условия, които не са приемливи както за играчи, така и зрители. Няма никаква логика в това“, заяви Румениге в интервю през 2013.

- реклама -