Какво загуби Китай от коронавируса

Бързото разрастване на коронавирус засегна глобалните фондови пазари. Особено в Китай станахме свидетели на солидни корекции в месните и регионалните борсови индекси. За последната седмица най-губещите китайски индекси се оказаха China A50 и хонконгският НSI 50. Двата показателя изтриха съответно по 4,18% и 3,59% от стойността си.

Освен това цените на петрола се понижиха на световните финансови пазари, след като вирусът поставя въпроси за настоящото икономическо развитие на Китай. Петролът (WTI и Brent) и без това изпитва затруднения от началото на годината, а появата на коронавирус допълнително влоши ситуацията при „черното злато“.

Акциите на компании от туристическия бранш като Booking и TripAdvisor пострадаха от новините за вируса в Китай. Хотели, казина, авиолинии и луксозни стоки също бяха сред потърпевшите.

В същото време акциите на някои фармацевтични компании рязко поскъпнаха на фона на информациите за разпространяването на коронавирус в Китай и други страни по света.

Къде да печелите от епидемията?

„Досегашният опит на пазарните постижения около подобни събития показва, че пазарите са склонни да достигнат дъна с пика на нови случаи и новинарски поток“, се казва в счетоводен доклад от сряда на J.P. Morgan Asia и капиталовия стратег Миксо Дас.

Фармацевтични компании

Акции на фармацевтичните компании, особено тези, които имат проекти, свързани с коронавирус (и подобни на него) могат да бъдат добър залог, докато заразата се разраства.

Novavax

Novavax бе една от най-облагодетелстваните компании от разрастването на коронавирус. Компанията произвежда нан-лекарства за борба с вируси като свински и птичи грип. Novavax също така има програми за засичане на ранен етап на вирусите Денга и Ебола. Акциите на компанията скочиха с цели 73% само на 21 януари.

 

Авиолинии 

Едва ли е много изненадващо, че акциите на авиолиниите са сред най-уязвимите при епидемии, тъй като много хора отменят своите резервации и се опитват да отлагат своите пътувания. Следователно по време на подобни периоди може да се възползвате като отворите къси позиции в авиокомпании.

Туристически услуги

Още един сектор, който е доста уязвим по време на епидемии и зарази, е този на туристическите услуги. Причините са сходни като тези при авиокомпаниите. Все повече отменени резервации и нежелание за пътуване.

Хотели

Вече споменахме авиолиниите и туристическите услуги и съвсем естествено следващият сектор, който попада под натиск при епидемии, е този на хотелите. По-малко клиенти на компании за туристически услуги водят до по-малко клиенти на авиокомпаниите съответно и до по-малко заети стаи в хотелите.

 

- реклама -