Какво трябва да знаете за самоучастието при теглене на жилищен кредит

Когато хората решат, че е дошъл момента да си купят собствено жилище, това обикновено се случва след, като са спестили някаква сума за самоучастие.

Наричано още първоначална вноска, сума пари, които семействата прибавят към средствата изтеглени от банката като жилищен кредит.

Тези заделени суми могат да варират и да имат различен размер. На тях се гледа като процент от стойността на недвижимия имот.

Колкото по-голяма е сумата, толкова по-малък кредит ще ви се налага да теглите. Но винаги трябва да внесете минимална сума.

Съвета, който се дава е да се внасят поне 20% лични средства. Например, ако купувате жилище за 80000 Euro това са 16000 Euro самоучастие.

Самоучастие при ипотечен кредит

Повечето банки са съгласни да отпуснат ипотечен заем до 80% от пазарната стойност на недвижимия имот. Останалите 20% трябва да дойдат от вас.

Това е самоучастието от ваша страна. Разбира се възможно е тези параметри да варират при някои заеми.

При теглене на ипотечен кредит това може да бъде вида жилище или конкретната политиката на всяка отделна банка. Например, ако сте се насочили към панелно жилище от вас може да се изисква малко по-високо самоучастие от порядъка на 25%. Или не е изключено първоначалната вноска да е и по-малка от 20%.

Има случаи, в които банките определят по висок процент на самоучастие до 50%, когато става на въпрос за къщи в малки населени места или апартаменти в много стари кооперации. За това е най-добре предварително да сте наясно, какви са условията на отделните банки преди да пристъпите към тегленето на жилищен кредит.

Плюсове и минуси

Преди да вземете окончателно решение за теглене на жилищен кредит трябва добре да помислите, колко искате да спестите за първоначалната вноска. Да сложите на кантар плюсовете и минусите.

На първо място трябва да решите от къде да теглите кредита. Възможностите са две – банка или кредитна компания. Ако се спрете на теглене на кредит от Профи Кредит или друга компания проучете внимателно всички условия свързани с кредита. Банките обикновено отпускат кредити с малко по ниски лихви, но крайното решение е ваше.

Трябва да прецените дали няма да се утежни семейният ви бюджет, ако внесете по-голяма сума. Може би е най-добре част от спестяванията си да ги оставите, за други нужди или неочаквани разходи. Ако се притеснявате, че може да загубите работата си или постоянните си доходи за определен период от време е по-удачно да имате максимално самоучастие, така ще имате по-малки месечни вноски. Също така по-голяма първоначална могат да си позволят хора, които са продали друг техен имот и искат да вложат средствата си в нов или по-голям имот.

Какви са приоритетите ви

Когато сте събрали голяма сума пари, проучили сте пазара, по възможност сте се консултирали със специалист и сте решили, какво жилище искате да купите е време да предприемете мерки и да започнете процедурата по теглене на жилищен кредит.

Има и ситуации, при които наистина искате да си купите имот, но не ви стигат парите. В този момент трябва да решите какви са приоритетите ви.

Бихте ли занижили критериите си, за да се насочите към апартамент с по-малка квадратура или на не толкова добра локация.

Ако това не ви удовлетворява, идва въпроса можете ли да изчакате докато съберете по-голяма сума, която да използвате за първоначална вноска или това трябва да се случи сега.

Трябва добре да обмислите вариантите, защото жилищен кредит с минимално самоучастие или дори без такова е огромна стъпка и сериозно решение.

Купуване на Жилище на зелено

Ако сте се насочили към идеята да си купите жилище на зелено, трябва да сте наясно дали строителя би искал да работи с банки. Защото при такива условия банковата организация е тази, която ипотекира цялото имущество.

Това означава, че тя трябва да покрие всички вноски. Много е важно на какъв етап от строителството строителя иска да получи финансиране.

Някой банки по закон отпускат заем на груб строеж, това за вас означава, че ще получите кредит в ранен етап и тя ще изисква от вас по-малко самоучастие.

Други банки са съгласни да отпуснат кредит, само тогава когато сградата има Акт 16.

Ако вие може да си позволите да внесете 20% от цената, като първоначална вноска при предварителния договор за покупко-продажба, трябва да сте наясно дали строителят е готов да получи остатъка от парите от банката при завършване на сградата тоест при крайния етап.

Заключение

Когато сте решили, че е дошъл момента да имате собствен имот и искате да теглите жилищен кредит е необходимо да сте наясно с всички аспекти.

Да намерите баланса между парите, които може да внесете, като първоначална вноска и жилището, което е по възможностите ви.

юАко е необходимо потърсете съдействие от специалист да ви консултира и насочи в правилната посока. Самоучастието при тегленето на жилищен кредит е напълно необходимо и показва вашата сериозност и отдаденост. Това е вашия личен принос за покупката на имота. От друга страна самоучастието е застраховка за банковите институции, при внезапно спадане на цената на имота. По-голямата предварителна вноска от страна на клиента показва неговата висока ангажираност и желание да плаща вноските си на време.

 

 

- реклама -