Какво трябва да знаете за планинската застраховка?

Ако сте любители на зимните спортове или разходките в планината по всяко време на годината, най-вероятно сте наясно с опасностите, които тези занимания крият. Климатичните условия и терените, които ви очакват, са непредвидими и е необходимо да вземете мерки. Препоръчително е да се насочите към начин за сигурност, който да ви помогне при евентуални инциденти и злополуки. Чували ли сте за планинска застраховка? Научете повече по темата и бъдете подготвени при следващото си излизане на по-голяма надморска височина.

Особености на планинската застраховка

Този вид застраховане добива значителна популярност през последните години. От една страна, това се дължи на все по-голямото желание на хората, да се доближат отново до природата. От друга страна стои изграждането на все повече съоръжения, писти за практикуване на зимни спортове и тяхната поддръжка. Това създава голям интерес сред туристическите групи, желаещи да се докоснат до магията на хобитата, като каране на ски, сноубординг и дори спускане със шейна.

Както обаче става ясно, природните условия понякога са непредсказуеми. Планинската застраховка не може да елиминира опасностите, които възникват, но може да ви спести значителни разходи при евентуални инцидентни ситуации.

За да разберете дали имате нужда от тази услуга и дали ще ви е полезна, е добре да се запознаете с нейните особености.

Кой може да се възползва от тази услуга?

Това доброволно застраховане е препоръчително за всяко физическо лице, което се намира на територията на Република България. Независимо дали искате да се наслаждавате на туризъм в планината, или да практикувате екстремни и зимни спортове, тази услуга е подходяща за вас. Чужденците също могат да се възползват от тази възможност, както и българските граждани, като процедурата по сключване е напълно идентична. Единственото условие е да се намират на територията на държавата. Този вид застраховане не изисква допълнителни документи от страна на чуждестранните туристи.

Покритие

Рисковете, които се покриват от застрахователя, касаят живота, физическата активност, телесната цялост и работоспособността на лицата, които са сключили застраховката. Покритието зависи от избрания вид застрахователен продукт, от това дали ще упражнявате екстремни спортове, както и дали ще посещавате маркираните или немаркираните маршрути. Друг важен фактор е сумата, която се покрива. Включват се следните рискове:

  • разноски по спасяване – издирване от спасители, разходи по оказване на медицинска помощ, разходи по евакуация и транспортиране;
  • покриване на разходи в случай на трайна неработоспособност, вследствие на злополука;
  • разноски, вследствие на смърт.

Рисковете се покриват, ако са настъпили в периода на валидност на планинската застраховка, която сте сключили със застраховател.

Какво не се включва в покритието?

Всички инциденти и злополуки, както и разходите по тях, които са се случили преди или след изтичане на валидността на вашата планинска застраховка, не се покриват от застрахователното дружество.

Последващото възстановяване, вследствие на инцидент, като операции, престой в болница и рехабилитации, също не се включват в покритието.

Ако сте се застраховали на минималната възможна сума, издирването с хеликоптер също няма да бъде покрито от дружеството. Това е така, защото цената за тази скъпоструваща услуга надхвърля лимита на разходите на активния застрахователен продукт.

Къде може да сключите планинска застраховка и за какъв срок?

Застрахователните компании предлагат тази услуга, като някои от тях предоставят и възможността да се възползвате от сключването ѝ онлайн. Добре познатия начин е чрез посещение на офис на дружеството, където застрахователните консултанти ще ви дадат повече детайли, от които се нуждаете, за да вземете информирано решение. На място директно може да предприемете сключване на договор с компанията, като сами да определите валидността – от еднодневна до годишна. Предвидете времето, в което сте активни в планината – при някои това са зимните месеци, особено при скиорство и сноубординг, докато при други, които предпочитат парапланеризъм и колоездене, на почит са летните месеци.

Какво трябва да знаете преди да сключите планинска застраховка?

Валидността на този вид застраховане се отнася само за територията на България. Ако смятате да пътувате в чужбина и там да практикувате зимни спортове, тази застраховка няма бъде валидна. В този случай е добре да се насочите към туристическа застраховка, която ви осигурява помощ при пътуване и покрива разходите ви при инцидентни и злополучни ситуации.

Друго нещо, което трябва да знаете, когато се ориентирате към такава услуга, е да се уверите, че районите, в които смятате да практикувате хобито си или да се отдадете на туризъм, е в обхвата на ПСС (Планинска Спасителна Служба). Организацията има отряди и бази в цялата страна, но е препоръчително да проверите предварително дали в обхвата на обслужване се включва местността, която искате да посетите.

Когато предприемате сключване на планинска застраховка, не забравяйте, че има разлика между упражняването на екстремни спортове и осъществяването на дейности по маркираните пътеки. Ако смятате да се отдадете на адреналина, който съпътства дейности, като парапланеризъм, дълги преходи по немаркирани маршрути, скално катерене, ски спускане и сноубординг, се посъветвайте със застрахователното дружество относно избора на застраховане, тъй като това води до увеличение на премията или непокрит риск.

Винаги обръщайте внимание на общите условия, както и на покритието на сумата, за която сключвате планинска застраховка. При настъпване на евентуална злополука, покритието на разходите ще важи до достигане на предварително фиксираната в договора цена. Може да разгледате подробна информация за избраната възможност онлайн, в сайта на застрахователя, както и да посетите офис на място или да се обърнете към вашия застрахователен брокер, който ще ви предостави избор от най-подходящите условия спрямо вашите потребности..

- реклама -