Какво трябва да знаем за туристическите застраховки и разпространението на COVID-19

Коронавирус е дума, която предизвиква паника у мнозина през последните седмици. Хиляди хора отменят пътувания, променят планове и дори започват да се презапасяват с хранителни продукти. Темата за пътуванията в чужбина е една от най-горещите в момента, затова ще обобщим някои важни неща, свързани с туристическите застраховки и разпространението на COVID-19.

Покрива ли застраховка Помощ при пътуване разболяване от коронавирус?

В общия случай, да. Ако по време на пътуването се разболеете и се наложи посещение при лекар и лечение, то ще бъде поето от застрахователната компания. Но имайте предвид, че ако се заразите, но проявите симптоми след прибирането си, това вече няма отношение към застраховката.

В общия случай медицинската застраховка покрива възникнали медицински разходи по време на престой в чужда държава. Ако пътуването се отмени, логично, и застраховката губи своето действие. В тази статия може да прочетете още някои неща, които туристическата застраховка НЕ покрива.

В условия на разпространяваща се зараза, някои застрахователни компании обявиха, че изключват от покритието пътувания до Китай, като е възможно списъкът да се разшири с други държави, засегнати от вируса. Информирайте се предварително, ако настоявате да пътувате до региони с високи нива на зараза.

Тъй като всяка застрахователна компания има своя политика и оценки на риска, някои компании може да не покриват риска от коронавирус изобщо, независимо в кой край на света отивате.

От няколко българските компании обявиха, че ограничават обхвата на застрахователното покритие по туристическите си застраховки и няма да бъдат покрити никакви събития, настъпили вследствие на която и да е разновидност на коронавирус/коронавирусна инфекция.

Покрива ли застраховката отмяна на пътуване поради коронавирус?

За да отговорим на този въпрос, трябва да вземем предвид няколко обстоятелства.
На първо място, имате ли застраховка и каква е тя?

Ако сте закупили туристически пакет и застраховка „Отмяна на пътуване“ заедно с него, то е възможно застраховката да покрива възстановяване на разходите за пътуването и евентуално някакво допълнително обезщетение, ако то не се осъществи. Но тук отново зависи по каква причина е отменено пътуването. Ако то е било планирано за Китай, където са  налице извънредни мерки и предупреждения и отмяната е заради тях, най-вероятно застраховката ще се задейства.

Ако, обаче, сте платили круиз в Средиземноморието, но се страхувате да отидете и искате да си отмените пътуването по желание, трябва да видите общите условия на застраховката и при какви точно обстоятелства тя покрива отмяната.

Като цяло, без обективни уважителни причини застраховката няма да се задейства. Имайте предвид и че според някои полици застраховката покрива отмяна на пътуване, но само ако тя се налага поради обстоятелства, свързани със самия застрахован – напр. разболяване.

Затова е много важно да прегледате общите условия на застраховката си и да се
информирате какво точно е покрито. Ако сте планирали пътуване сами, но не сте сключили застраховка срещу отмяната му още при закупуването на пакета или непосредствено след това, е почти невъзможно да си направите застраховка днес и да се възползвате от обезщетение след това, особено ако пътуването е в идните дни.

Как да изберем туристическа застраховка в условия на епидемия от коронавирус?

Стандартните туристически застраховки покриват медицински разходи в чужбина,
включително от коронавирус, освен ако застрахователната компания не е посочила изрично, че не предлага такова покритие. Затова, ако имате нужда от застраховка само за медицински разноски при пътуване в чужбина, почти всяка туристическа застраховка ще ви свърши работа. Можете да сключите туристическа застраховка и непосредствено преди пътуването, онлайн чрез WEBINS.

Рискът Отмяна на пътуване не е включен в много от полиците. Условията по този риск също може да са най-разнообразни, затова информирайте се добре, ако искате да имате застраховка Отмяна на пътуване при следващото си пътуване. Като цяло, застраховките срещу отмяна на пътуване би следвало да се сключват при закупуване на билетите или туристическия пакет.

Ако имате нужда от консултация и ви е трудно да се ориентирате в различните видове застраховки, свържете се с нас, за да ви предложим най-подходящата туристическа застраховка.

Източник: https://www.instrade.bg/

- реклама -