ТЕЛК

Вера Иванова пред FN: Какво трябва да се промени в Закона за социалната помощ преди окончателното му приемане?

Законът за социалната помощ е третият от пакета закони за хората с увреждания, който беше извоюван след месеци на протести на майките на деца с увреждания. Дали обаче приетите днес текстове удовлетворяват майките от инициативата „Системата ни убива“? Специално пред FN отговори даде Вера Иванова, която днес беше в Народното събрание по време на гласуването на Закона за социалната помощ.

Удовлетворяват ли Ви текстовете, които днес депутатите приеха в Закона за социалните услуги?

Това е много важен закон, защото реформата, макар и закъсняла, все от някъде трябва да започне. Един от основните проблеми за хората с увреждания е месечната грижа. Сега той се урежда, макар и частично.

Очаквате ли промени между първо и второ четене на Закона?

Определено мисля, че такива ще има. Въпреки че днес Законът беше приет с пълно единодушие, от изказванията на много депутати пролича несъгласие точно с текстовете за месечната грижа. Не може Законът да определя човекът, който се грижи за свой близък с увреждания, да има право да се разболява само 14 дни в годината. И да няма никаква алтернатива.

В началото дори го бяха записали като отпуск, за щастие махнаха този термин. Не може да бъдем ограничен втези 14 дни, трябва да бъде според индивидуалните нужди. В момента в България няма нито едно място, където може да се оставиш човек с увреждане в такава ситуация или някой да дойде вкъщи. Има много майки, които пренебрегват собственото си здраве, за да не отсъстват от вкъщи, защото няма кой да се грижи за детето им.

Коя е най-голямата победа с този закон?

Опеделено създаването на Агенция за качеството на социалните услуги, която ще лицензира частните доставчици и ще поддържа регистъра на доставчиците. До момента нямаше никакъв контрол. Искахме в тези контролни органи да има представители нанеправителствени организации, а не само такива които предоставят тази услуга, защото няма как да се контролират сами. За съжаление това не е записано. Но има време за промяна до окончателното приемане на закона.

Реално ефектът от Закона за социалните услуги ще се усети след 2021 година. Кога ще се усетят реално промените за хората с увреждания, залегнали в другите два закона, които вече бяха приети?

Още от слудващия месец ще започне да се усеща новата финансова подкрепа, а от 1 април хората с увреждания ще могат да подават заявления за индивидуална оценка на всеки според потребностите. От септември пък ще се назначават личните асистенти. В момента участваме в работна група към Министреството на труда, която работи върху методологията на законите. Там поне лично наблюдаваме нещата, защото ако една методология се промени, може да обърка целия закон.

- реклама -