Гърция, мерки, удължаване Гърция, карантина, ЕС, България

Какво става в Гърция? Бум на туризма, но 26% от гърците живеят в бедност

Какво става в Гърция? Бум на туризма, но 26% от гърците живеят в бедност

Бум на туризма в Гърция, отчитат тур агенти. С 26% са се увеличили ранните записвания за почивки.

Като причина да се избира южната ни съседка се посочват добрият продукт, чисто море, хубава храна, обслужване, споделят туроператори.

Преди няколко седмици стана ясно, че правителството вдига и минималната работна заплата, която става 830 евро.

Въпреки това, по данни на Елстат, 26% от населението на Гърция е изправено пред риск от бедност или социално изключване.

Гърция е сред страните в ЕС на дъното на класацията по БВП на глава от населението.

Според изследването на доходите и условията на живот на домакинствата за 2023 г. 77,3% от бедното население и 36,6% от небедните са изправени пред финансови затруднения за покриване на извънредни, както и необходими разходи, съобщи кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

Данните на „Евростат“ за покупателната способност на гражданите показват, че Гърция доближава България.

През 1995 г. БВП на глава от населението на Гърция беше 85% от средното за 27-те страни от сегашния Европейски съюз и до 2009 г. следваше възходящ курс.

Най-забележимите увеличения са настъпили в първите години на членство в Еврозоната, между 2001 и 2004 г., достигайки 98% от средното за ЕС-27, оставайки относително стабилни до 2009 г.

„Най-проблемният момент, подчертан от данните, не е ниската позиция, в която се намира Гърция, което до голяма степен се дължи на фискалната криза и меморандумите, а стагнацията“, отбелязват анализаторите от института ENA.

Като се има предвид, че Гърция от 2019 г. нататък отбелязва по-висок реален темп на растеж от средния за ЕС (с изключение на 2020 г., когато рецесията беше по-интензивна), невъзможността да се измине разстоянието на глава от населението и единиците за покупателна способност има две възможни обяснения: или гръцкото население расте по-бързо от европейското, или гръцките цени растат по-бързо от европейските.

Източник: novini.bg

- реклама -