Какво ще става с цената на козунака и олиото? (Говори властта)

Какво ще става с цената на козунака и олиото – говори властта. Високите цени от последните месеци на редица основни хранителни стоки са предизвикани в основна степен от високите цени електроенергията и вносните горива. В последния един месец те бяха допълнително утежнени от кризата в Украйна. Това коментира зам.-министърът на икономиката и индустрията Димитър Данчев в студиото на „Събуди се”.

„Вероятно ще има опити

за спекула на много места. Всеки търговец в настоящата ситуация вероятно ще се опита да използва несигурността, която се създава на пазара от тези фактори”, предупреди той.

Данчев напомни за проверките,

направени от министерството през март, обхващащи пазара на горива и този на основните хранителни стоки. Извършени са общо 523 инспекции от Комисията за защита на потребителите и Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

„На няколко места беше открито

прилагане на нелоялни търговски практики и имаше случаи, в които обявени на промоция стоки – олио, не са се предлагали или не са предлагани в необходимите количества, които да задоволят възникналото търсене”, уточни зам.-министърът.

Проверки преди празниците

Зам.-министърът на икономиката и индустрията обяви, че ще има проверки преди празниците. Комисията за защита на потребителите вече е изпратила писма до БАБХ, ДКСБТ и НАП.

„Още тази седмица започват съвместни проверки, за да се предотврати възможната спекула и възможни нарушения на пазара по повод предстоящите празници. Особено внимание ще бъде обърнато на козунаците, яйцата и агнешкото месо”, посочи Данчев.

Цената на олиото

Последната справка на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата за периода 22.03 – 04.04 показва, че цената на олиото се е стабилизирала. Сега на едро тя е 4,75-4,80 лв. за литър. Това означава, че нормалната цена в магазина трябва да е около 5 лв., обясни Данчев.

- реклама -
error: Съдържанието е защитено