Великобритания, ваксина, ваксинация, нагласи, доверие

Какво ще се случи? Великобритания започва ваксинация от вторник, какви са нагласите

Следващата седмица Великобритания ще стане първата страна в света, която започва да използва ваксината на Пфайзер и Бионтех срещу коронавируса.

Първите дози ще бъдат инжектирани във вторник, като приоритет ще се дава на хората над 80 години, здравни работници на първа линия и обитатели и персонал на старчески домове.
Великобритания е поръчала общо 40 милиона дози от ваксината. Това е достатъчно за ваксиниране на 20 милиона души в 67-милионната страна.

Очаква се първата седмица да са налични около 800 000 дози, предаде БТА.

Първите дози са пристигнали от Белгия и са складирани на различни места в страната за проверка на качеството, съобщи здравното министерство.

Кампанията по ваксинация във Великобритания съвпада с критично важен момент от преговорите й с ЕС за търговско споразумение за периода след Брекзит.

Преходният период изтича на 31 декември и при излизане на Великобритания от ЕС без споразумение ще настъпят сериозни смущения в движението на стоки между нея и страните от ЕС като Белгия.

Един от трима британци е по-вероятно да не се ваксинира.

Повече от една трета от британската общественост твърди, че е малко вероятно да се ваксинира срещу Covid-19, когато ваксината стане достъпна.

Това показва ново проучване на Opinium за The Observer.

То установи, че след одобрението на ваксината Pfizer / BioNTech за спешна употреба от Регулаторния орган по лекарствата и здравните продукти, обществеността е станала много по-оптимистична относно това кога ще получат ваксината. Три пети (60%) сега смятат, че ще бъде предложена на „хора като тях“ до края на април. Това е повече от 49% преди две седмици. Възрастните хора са още по-оптимистични, като мнозинството (52%) мислят, че ще получат ваксина до края на февруари. Все още обаче има някои основни опасения, с които министрите ще трябва да се справят.

Повече от една трета (35%) казват, че е малко вероятно да се ваксинират, докато 48% се притесняват, че няма да е безопасно, 47% се притесняват, че няма да бъде ефективно и 55% се притесняват, че ще имат странични ефекти.

Въпреки опасенията, само всеки пети (20%) заяви, че едва ли ще се ваксинира ако му бъде предложено, и правителството препоръчва да бъде ваксиниран, в сравнение с 24% преди две седмици. Повече от две трети (68%) сега казват, че е вероятно ще приемат при тези обстоятелства, което е малко повече от 67% преди две седмици.

Британската кралица Елизабет Втора, която е на 94 години, и съпругът й Филип, който е на 99, заявиха, че ще съобщят кога са се ваксинирали.

- реклама -