Какво ще се случи с цените на горивата (Говори експертът)

Какво ще се случи с цените на горивата? Много важно какви ще бъдат цените след празниците през март, казва председателят на Българската петролна и газова асоциация Живодар Терзиев.

За една година бензинът по бензиностанциите

в България е поскъпнал с 13 стотинки за литър (5,24 процента) с тенденция на поевтиняване. Това показват данните на платформата „Фюело“ (Fuelo). Ако на 10 февруари 2022 г. бензин A95 се е продавал за 2,48 лева за литър, то вчера средната му цена на дребно е 2,61 лева за литър. Данните показват още, че за последната година най-скъп е бил бензинът на дребно на 8 и 9 юли – 3,41 лева за литър. За последния месец горивото не е променило цената си, съобщава БТА.

Дизелът за една година е поскъпнал с 37 стотинки

за литър (14,45 на сто), отново с тенденция на поевтиняване. На 10 февруари литър от този вид гориво се е търгувал за 2,56 лева, докато година по-късно цената е средно 2,93 лева за литър, сочат още данните на „Фюело“. Най-скъп е бил дизелът в периода 30 юни 2022 г. – 13 юли 2022 г., като цените тогава са варирали между 3,55 и 3,56 лева за литър. За последния месец дизелът

е поевтинял с 3 стотинки с тенденция към поевтиняване.

За разглеждания годишен период се отчита поевтиняване при пропан-бутана с 14,39 процента или с 20 стотинки за литър. На 10 февруари той е струвал 1,39 лева за литър, докато в момента е 1,19 лева за литър. В периода 4-12 май 2022 г. метанът се е продавал най-скъпо – 1,61 лева за литър. За последния месец пропан-бутанът е поскъпнал с 1 стотинка на литър, като при този вид гориво тенденцията е към поскъпване.

За една година метанът е поскъпнал с 42 стотинки

за килограм (14,79 на сто), като и тук тенденцията е към поевтиняване, показват още данните на „Фюело“. На 10 февруари 2022 г. метанът по бензиностанциите в страната е струвал 2,84 лева за килограм, а сега се продава средно за 3,26 лева за килограм. За този едногодишен период най-скъпо се е продавал метанът на 28 септември – 5,97 лева за килограм. За последния месец метанът е поевтинял с 42 стотинки за килограм,

като продължава тенденцията на поевтиняване.

Председателят на Българската петролна и газова асоциация (БПГА) Живодар Терзиев коментира пред БТА, че „в момента сме в предвоенно време по цени“.

По думите му това, което е констатирано като ценови ръст през периода юли-август миналата година, е компенсирано в края

на 2022 г. и началото на тази година.

В момента пазарите са „условно спокойни“, като очакват новините от изток и от запад – от Русия и възстановяването на Китай, както и от САЩ, които „потискат“ цените на горива с цел намаляване ефекта на инфлацията. Терзиев обърна внимание, че следващите няколко седмици са много важни, за да се види на какви ценови нива ще се установят нефтопродуктите. Вече има и информация, че Русия съкращава петролния си добив с 500 000 барела на ден през март, което е своеобразен

знак, че цените ще тръгнат нагоре.

„Ако гледаме за месец февруари, аз считам, че тези цени, които наблюдаваме в момента, които отговарят на нефта от предвоенно време, но при по-висок курс на долара, би трябвало да се запазят такива, каквито виждаме и днес“, коментира Терзиев. Той обаче направи уточнение, че повечето „играчи на пазара“,

в това число и рафинерията в Бургас,

насочват своя поглед към неруски нефт и стоки, произведени от неруски нефт. Това означава, че колкото по диверсифициран и разнообразен е пазарът, толкова по-различни ще бъдат цените.

Новината, свързана с рафинерията ни, е, че „Лукойл Нефтохим Бургас“, освен че „поглежда“ към казахски и азерски нефт, прави и опити през март да достави суровини през Босфора.

„Няколко танкера ще дойдат от южно направление

, не искам да казвам точно откъде, но е достатъчно далеч, което ще даде възможност на българския производител да търгува на европейския пазар, без абсолютно никакви ограничения, но пък това може да промени цените на нашия пазар, защото когато нефтът идва от 3000-4000 км, както и когато е доставен с много по-тежка логистична схема, разбира се, че няма какво друго да очакваме, освен напасване на цените към съответния момент“, заяви председателят на БПГА.

Според Терзиев е много важно какви ще бъдат цените

след празниците през март, защото те ще бъдат определящи за следващите празници през април (Великден), когато ще има все по-голямо потребление. Сега повечето от търговците са се презапасили с нефтопродукти преди 5 февруари, така че в момента дори няма особена търговия.

„Ако обаче Москва наистина намали експорта на руски суров петрол глобално, това ще доведе до сътресение в някои части на света“, посочи Терзиев.

„Считам, че месец февруари цените ще бъдат тези,

защото стока има. Очакваме всички след 3-5 март как ще се разиграе вече пролетната част на пазара. Имаме тогава земеделци, които сеят. Имаме строители, които ще се раздвижат. Цялата индустрия след 1 март минава на други обороти. Освен това в глобален план, ако икономиката в Китай заработи, а в същото време

Русия ограничи продажбите на нефт,

ще се очакват отговорите на другите големи производители на нефт. Ако те също ограничат добива на нефт, а пък в същото време Китай търси, това неминуемо ще доведе до увеличение на цените. Но всичко е и „игра на информация“. Затова цените често се променят“, коментира председателят на БПГА. Според Живодар Терзиев българският пазар няма основание за притеснения в следващите 30-40 дни.

- реклама -
error: Съдържанието е защитено