Какво ще прави Юнкер като изтече мандата му в ЕК и още за политическото бъдеще на неговата комисия

До официалния сигнал за разпускане  остават още 10 месеца, но членовете на Комисията на Юнкер вече се подготвят какво ще правят след това.

Вицепрезидентът Марош Шефчович е в неплатен отпуск, за да се кандидатира за президент на Словакия.

Други членове на колегията жонглират със служебни задължения в кампании за Европейския парламент или, в случая с първия вицепрезидент Франс Тимерманс, за най-добрата длъжност на ЕС като предполагаем кандидат да бъде Spitzenkandidat или „водещ кандидат“ на Партията на европейските социалисти ( ПЕС).

Други комисари си постилат възможности за работа извън Брюксел.

За Пиер Московиси, комисарят по икономическите и финансовите въпроси, широко се говори, че се стреми към позиция, която скоро може да бъде открита във френската сметна палата. Комисарят по бюджета Гюнтер Йотингер търси възможности в частния сектор. Висшият представител по външните работи Федерика Могерини заяви пред свои съратници, че иска да продължи да работи във външната политика – но на пресконференция тази седмица с гостуващите лидери на Арабската лига тя също намекна, че ще разшири езиковите си умения.

„Може би в бъдеще ще изучавам малко арабски“, каза тя пред генералния секретар на лигата Ахмед Абул Гейт. –„След като си върна обратно живота.“

Слаби патета

Въпреки че президентът Жан-Клод Юнкер е решил да не търси втори петгодишен мандат, много от членовете на ЕП все още не са готови да обмислят пенсиониране. Напротив, повечето са все още в играта.

Юнкер, който е служил 19 години като министър-председател на Люксембург, преди да завземе офиса на 13-ия етаж на „Берлемон“, беше решил да сформира силно „политическа комисия“ – изпълвайки нейните  редици с амбициозни политици, които се стремят към по-нататъшни позиции на власт, и всъщност не искат живота си обратно в скоро време.

Резултатът е, че дори когато Юнкер и неговият най-близък съветник, генералният секретар на Комисията Мартин Зелмайер, полагат усилия да бъдат приключени десетки законодателни случаи и да циментират завещанието си, другите членове на Колегията са по-заети с онова, което следва по-нататък в собствения им живот – .главно занимание, за което започна да се разчува  в техните кабинети и дори в редиците на държавната служба.

„Колегите вече участват в“ следващата „фаза, като се опитват да разберат кой ще остане като комисар и кой ще напусне, за да получи добра позиция в кабинетите,“ каза един представител на Комисията. „Юнкер е в края на пътя. Болестта много го изцеди.“

Макар Комисията да оспорва тази оценка на възможностите на председателя, фактът, че други членове на неговата колегия вече правят планове за живот след Юнкер, е видим.

Вицепредседателят Валдис Домбровскис от Латвия, вицепрезидентът на Естония Андрус Ансип и комисарят Корина Крецу от Румъния обявиха кандидатурите си за места в Европейския парламент на майските избори. Очаква се други комисари да обявят кандидатурите си през следващите дни или седмици.

Според правилата  комисарите, които се стремят към работни места в ЕС, могат да останат на своите длъжности, въпреки че им е забранено да използват официални ресурси за своите кампании. Тези, които се кандидатират за служба в страните си,  като Шефчович, трябва да вземат неплатен отпуск.

Необходимо е присъствие

Предвид реалността на кампанията, Комисията публикува в сряда подробни нови насоки за комисарите, които ще бъдат кандидати на европейските избори през 2019 година. Насоките са продължение на преразгледания кодекс за поведение на комисарите, приет миналата година.

Длъжностни лица заявиха, че решението на Юнкер да коригира кодекса за поведение, за да позволи на комисарите да останат на постовете  си, докато провеждат кампании за европейските избори, се основава на националната политика в страните от ЕС, в рамките на която министрите от правителството не са задължени да се оттеглят или да вземат отпуск, за да се кандидатират ,

В изявление, обявяващо новите насоки, Юнкер каза, че правилата изпълняват целта му за по-политическа, по-малко технократична комисия.

„Още от самото начало исках тази Комисия да бъде политическа“, каза той. „Комисарите поемат пълна политическа отговорност и отговорност за всички решения на Комисията. В същото време очаквам от тях да се ангажират изцяло и лично с гражданите. Активното участие в предстоящите избори за Европейски парламент е неразделна част от този ангажимент. ”

Комисарите, които все още работят с пълна скорост, са тези, които са заявили ясно, че се надяват да останат в Брюксел като част от новата Комисия.

Ръководните начала дават ясно да се разбере,  че членовете на Комисията, които се кандидатират за длъжност, трябва да информират Юнкер, който от своя страна ще информира Европейския парламент. Насоките изглеждат също така предназначени да поддържат функционирането на Комисията, като гласят, че комисарите, които участват в кампания „трябва да осигурят институционална приемственост и да осигурят непрекъснато изпълнение на техните задължения“ и по-специално се подчертава, че „редовното присъствие на седмичната среща на колегията“ е задължително, както и участието в официални процедури, особено законодателните тристранни разговори с Парламента и Съвета.

„Това е от особено значение в този момент, когато много важни законодателни инициативи се финализират“, се казва в новите насоки, имплицитно признаване на личните цели на Юнкер – завършване на мандата му с разграничение, избягване на катастрофални последици от Брекзит, затвърждаване на цялостния  характер на наследството му като провъзгласено проевропейско – не могат да се реализират от комисия, която оперира със значително по-малко от 100% капацитет.

Следващото представление

Комисарите, които без съмнение все още работят с пълна скорост, са онези, които са заявили ясно, че се надяват да останат в Брюксел като част от новата Комисия, която ще встъпи в длъжност през ноември.

Сред тях са комисарят по селското стопанство Фил Хоган от Ирландия, който желае да поеме търговския портфейл, еврокомисарят по разширяването и политиката за съседство Йоханес Хан от Австрия, който се стреми към позиция по надзора на икономическата политика, и комисаря по конкуренцията Маргрете Вестагер , която, според всички сведения, би се задоволила да продължи на най-мощния регулаторен пост на ЕС.

Други, които биха могли да останат в новата Комисия, са чешкият комисар Вера Юрова и българският комисар Мария Габриел.

Юрова се споменава като потенциална възможност за либерална кандидатура за най-висшия пост в ЕС, но също така каза на чешките медии, че й е казано, че може да остане в Брюксел, ако иска и ще вземе решение през юни или юли.

За повечето комисари решението дали да останат в Брюксел ще бъде определено  в националните столици, където преместването на изборните богатства ще попречи на някои от стремежите. „Имате тези хора, които, след  Комисията, знаейки, че политическото съзвездие не е благоприятно за тях, бързо ще се преместят на други работни места“, казва един от служителите, който следи развитието.

Могерини, шефът на външната политика, е идеален пример. Като член на италианската Демократическа партия е почти немислимо тя да бъде подкрепена да продължи в Комисията от сегашното популистко правителство, водено от Матео Салвини от Лигата и Луиджи ди Майо от Движението 5 звезди. Затова Могерини проучва потенциалната си работа в мозъчен тръст, а може би и учител по арабски.

Смята се, че Тимерманс, който скоро ще стане официалният кандидат за председател на Комисията на левицата на ПЕС, желае работата на Могерини. (Не се очаква социалистите  да спечелят достатъчно места, за да предявят претенции към председателството на Комисията).

Но за да остане Тимерманс като холандски комисар зависи от продължаващата междупартийна подкрепа на премиера Марк Рюте, който е член на съперника  Алианса на либералите и демократите за Европа.

Люксембург, Испания и Португалия са сред страните, които се очаква да изпратят нови лица в Брюксел в резултат на промени в властта в техните национални правителства.

Нерешителният

Сегашната ситуация е може би най-стресираща за комисарите, които все още не са наясно с политическите си планове.

Сред тях са комисарят по здравеопазването Витянис Андрюкайтис, който е номиниран да се кандидатира за президент на родната си страна от Литовската социалдемократическа партия, но не е сигурен, че иска да направи опит, тъй като проучвания показват, че партията има малки шансове за успех. Включването в надпреварата ще изисква Андрюкайтис  да напусне преди изборите на 12 май, което ефективно ще го отстрани от надпреварата за Брюксел.

Потенциалното меко кацане на Московиси във Френската сметна палата зависи от това дали настоящият председател на съда Дидие Миго ще се премести в Конституционния съд, както се очаква. Независимо от търсенето на работа, Московиси също отбеляза, че бъдещето му включва повече акцент върху новия му син, Жозеф, който ще навърши една годинка  на 6 юни.

Няколко комисари очевидно са се отправили към по-спокоен живот. Вицепрезидентът Юрки Катайнен например ще се завърне във Финландия, където се очаква жена му да спечели място в парламента на общите избори през април.

Испанският комисар Мигел Ариас Канете е казал на колегите си, че очаква с нетърпение да прекарва времето си с внуците и да се занимава с хобито си – състезателни електрически автомобили.

От своя страна Юнкер се очаква, поне първоначално, да се прибере в Люксембург. Той и съпругата му наскоро осиновиха ново куче на име Карузо, което ще се радва на вниманието им./БГНЕС

……………….

Давид Херценхорн, Мая де ла Бауме, „Политико“.

- реклама -