Какво се знае до момента за Омикрон и има ли го вече у нас

В България на този етап все още няма регистраран случай на Омикрон варианта на коронавируса.

Националният център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) работи усилено в посока проучване. Това заяви директорът на НЦЗПБ проф. Ива Христова пред Нова телевизия.

„Този процес изисква време, докато лабораториите изпратят пробите и те да се обработят. 

Започнали сме едно мащабно секвениране, чиито резултати се очакват до седмица”, допълни Христова и посочи, че според указанията на Европейския център за контрол на болестите, 5-10% от положителните проби трябва да бъдат секвенирани. У нас се секвенират 10%.

„Това са няколкостотин проби на седмица. Ще го хванем, ако се появи. Освен това въведохме теста, който открива промените в S-гена.

Така че правим и един предварителен скрининг”, уточни проф. Христова.Базирайки се на данните за Омикрон, получени от ЮАР, тя заяви, че в рамките на месец новият вариант може да се превърне в доминиращ в България.

Проф. Христова посочи с категоричност, че Омикрон е много по-заразен.

„Ако Алфа вариантът беше 60% по-заразен от изходния ухански вариант и Делта, спрямо Алфа беше още 60%, в случая имаме 200-300% нагоре от Делта варианта”, уточни тя.

За Омикрон се знае, че има един голям букет мутации.

Голяма част от тях са нови за коронавируса, но са общи с вируси, които причиняват остри респираторни заболявания.

Данните към момента са, че протича по-леко, допълни директорът на НЦЗПБ.

По думите ѝ, ако се допусне разпространението на Омикрон в България, страната ни ще влезе в следващата вълна точно когато излиза от предходната.

„Възможно е тя да обхване много по-голям брой хора”, предупреди директорът на НЦЗПБ.

- реклама -